nieuws

‘Gegevensverzameling voedselinname maken Amerikaanse voedingsrichtlijnen gebrekkig’

Voeding en gedrag

‘Gegevensverzameling voedselinname maken Amerikaanse voedingsrichtlijnen gebrekkig’

Bij een voedingsanamnese wordt informatie over de huidige voedingsinname gebaseerd op het geheugen van de cliënt via voedselfrequentievragenlijsten. Vaak worden deze gegevens gebruikt door de Amerikaanse regering voor het opstellen van de richtlijnen voor gezonde voeding.

Deze gegevens zouden onjuist en nutteloos zijn. Althans, dat zeggen onderzoeker Edward Acher en collega’s van de University of Alabama, Birmingham in hun studie die begin deze maand  is gepubliceerd in de Mayo Clinic Proceedings.

 

Kritiekpunten

De onderzoekers benoemen in hun studie de punten van kritiek voor de gangbare aanpak van gegevensverzameling rond voedselinnames. Ten eerste vinden onderzoekers dat het menselijk geheugen onbetrouwbaar is en dat resultaten hiervan niet kunnen worden gebruikt als wetenschappelijke gegevens. Ook kunnen mensen liegen over wat ze wel of niet hebben gegeten. Verder kan niet worden vastgesteld of iemand de waarheid spreekt en tot slot kunnen er zonder lichamelijke metingen geen conclusies worden getrokken over de relatie van voeding en gezondheid.

 

Conclusie

Met deze kritiekpunten concluderen de onderzoekers dat voedingsgegevens, die gebaseerd zijn op het geheugen van een mens, niet kunnen worden gebruikt bij het opstellen van nationale voedingsrichtlijnen. 

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Criteria Vinkje komen overeen met Richtlijnen Voedselkeuze

Reageer op dit artikel