nieuws

‘Negatieve emotie zou kunnen zorgen voor emotioneel eten’

Voeding en gedrag

‘Negatieve emotie zou kunnen zorgen voor emotioneel eten’

Sporters in een negatieve emotionele toestand hebben de neiging om meer snoep te eten dan degenen die in een positieve gemoedstoestand verkeren. Dat blijkt uit een studie van de Cornell University dat recent is gepubliceerd in Appetite.

De onderzoekers stelden bij 550 mannelijke hockeyspelers vast welke invloed de uitslag van wedstrijden heeft op de perceptie van zoet, zout, bitter, zuur en umami. De spelers werden één seizoen gevolgd waarbij er vier wedstrijden werden gewonnen, drie verloren en één gelijkgespeeld. 

 

Emotie

Uit het onderzoek blijkt dat emoties kunnen zorgen voor een toename van hedonistische ervaring van minder smakelijk voedsel. Dat kan volgens de onderzoekers een link zijn naar emotioneel eten. Zo zou in tijden van negatieve emotie er meer worden geneigd naar emotioneel eten. Wanneer het hockeyteam wint, dan vinden ze het prima om te eten wat ze altijd eten. Zodra het team verliest, zijn ze meer geneigd om een ijsje te eten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Voedingsgedrag rationeel of emotioneel benaderen

Reageer op dit artikel