nieuws

‘Vierdaagsewandelaars gezonder dan de gemiddelde Nederlander’

Voeding en gedrag

‘Vierdaagsewandelaars gezonder dan de gemiddelde Nederlander’

De 99ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is afgelopen week voltooid. Uit het Vierdaagse onderzoek, uitgevoerd door het Radboudumc en Eat2Move blijkt dat Vierdaagselopers gezonder eten dan de gemiddelde Nederlander.

Aan het onderzoek deden 1.100 Vierdaagselopers mee, die voor de tocht één keer bloed afgaven en een voedingsvragenlijst invulden. Ook zijn er honderd van de deelnemers intensiever onderzocht, zoals op gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie.

 

Onderzoeksgroepen

Vijftig participanten (van de honderd) die uitvoeriger werden onderzocht zijn ongetraind aan de tocht begonnen. Dat wil zeggen maximaal een training van vijftig kilometer. De andere groep van de vijftig heeft meer geoefend: meer dan 750 kilometer. Per groep is de helft man en de helft vrouw. 

 

Meer groenten en fruit

Uit de voedingsvragenlijsten blijkt dat de Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander die niet deelneemt. De gemiddelde Nederlander zou net één stuk fruit per dag eten, aldus de onderzoekers. De wandelaars eten gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag. Ook eten de wandelaars meer groenten dan de gemiddelde Nederlander. Zo zouden de Vierdaagsewandelaars 170 gram groenten eten en de gemiddelde Nederlander 120 gram.

 

Getraind en ongetraind

Zowel bij de getrainde als ongetrainde wandelaars zijn geen uitvallers gevonden. Dit zou mogelijk te danken zijn aan de weersomstandigheden, volgens de onderzoekers. Ongetrainde wandelaars gaven wel aan meer last te hebben van spierpijn en blaren dan de deelnemers die hadden getraind.

 

Vrouwen scoren beter dan mannen

Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen iets betere hemoglobinewaarden hebben dan mannen. Ook scoren vrouwen beter op vitamine B12 en foliumzuur dan de mannelijke wandelaars. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van het zuurstof door ons bloed, een tekort leidt tot bloedarmoede.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

RIVM brengt risico voor hyperkaliëmie in kaart

Reageer op dit artikel