nieuws

Voedingsgedrag rationeel of emotioneel benaderen

Voeding en gedrag

Voedingsgedrag rationeel of emotioneel benaderen

Hoe pak je gedragsverandering aan als het om voeding gaat? Dat was een van de vragen die medisch psychologe Sasja Huisman de bezoekers van de nascholingsbijeenkomst Voeding in de praktijk voorlegde. Positief blijven.

Zo’n zeventig diëtisten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen deden deze week mee aan de bijeenkomst Voeding in de Praktijk die plaatsvond bij Unilever in Rotterdam. Medisch psychologe Huisman ging daarbij in op zelfmanagement en vertelde dat het hierbij vaak gaat om emotie. Hulpverleners hebben de neiging gedragsproblemen, ook die met voeding, rationeel te benaderen, maar vaak zijn er onderliggende stressfactoren en negatieve emoties. Als iemand emotioneel reageert dan is het volgens Huisman beter om ook als hulpverlener voor een ‘emotionele’ aanpak te kiezen.

 

Positieve energie

Wil je iemand helpen, dan is het vooral zaak positief te blijven. Af en toe een complimentje in plaats van benoemen wat er allemaal fout kan gaan, zo adviseerde Huisman.

 

Voedingsaanbevelingen

Hoogleraar Edith Feskens van Wageningen Universiteit ging in op de voedingsadviezen die sinds jaar en dag worden gegeven. Ze liet zien dat sinds de Richtlijnen Goede Voeding in 1986 uitkwamen er eigenlijk nog maar bitter weinig mensen zijn die eraan kunnen voldoen. Alleen de aanbeveling van transvet, minder dan 1 energieprocent, wordt gehaald. De terugdringing van transvet is mede door het verbeterde productaanbod veroorzaakt. Een positieve zaak, aldus Feskens, maar het maakt het des te schrikbarender dat de andere aanbevelingen bij lange na niet worden gehaald. Slechts kleine percentages van de bevolking voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding.

 

Spieren

Maag-lever-darmarts Lisbeth Mathus-Vliegen benadrukte in haar lezing dat het verlies van spiermassa bij crashdiëten goed in de gaten moet worden gehouden. Volgens haar moeten mensen na zo’n dieet dubbele tijd nemen om weer op een normaal voedingspatroon uit te komen. Als er minder aanvoer is van macrovoedingsstoffen, met name koolhydraten, die nodig blijven voor essentiële functies, dan worden alsnog de lichaamseiwitten aangesproken voor de energievoorziening.

 

LDL-cholesterol

Cardiologe Janneke Wittekoek ging in op de vele verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten en dat er bij vrouwen op andere symptomen gelet moet worden dan bij mannen. Ze benadrukte dat het LDL-cholesterolgehalte een van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Snacken gebeurt vooral bij positieve emoties

Reageer op dit artikel