nieuws

‘Gebrek aan kennis over diëtist kost maatschappij veel geld’

Voeding en gedrag

‘Gebrek aan kennis over diëtist kost maatschappij veel geld’

Patiënten met hart- en vaatziekten bezoeken zelden een diëtist voor voedingsadvies. Zij weten – net als driekwart van alle Nederlanders – niet dat de diëtist een belangrijke rol kan spelen in de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten.

Wat voor patiënten met hart- en vaatziekten opgaat, geldt ook voor mensen met andere chronische ziekten en kanker. Zelfs huisartsen verwijzen patiënten met hart- en vaatzieken zelden door naar de diëtist. 

 

NVD-campagne

Een en ander komt naar voren uit een representatief onderzoek van het onderzoeksbureau Centerdata van de Universiteit van Tilburg in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) onder ruim 2000 respondenten. Met de campagne Dieet dit, dieet dat wil de Nederlandse Vereniging van Diëtisten het tij keren en meer bekendheid geven over de waarde van de diëtist bij hart- en vaatziekten, diabetes, maag- en darmklachten, kanker en zwangerschap.

 

Dieetadvisering

Met een succesvolle dieetadvisering kunnen volgens de NVD kosten voor ziekenhuiszorg en medicijngebruik naar beneden. SEO Economisch onderzoek heeft uitgerekend dat dieetadvisering aan mensen met overgewicht én een daaraan gerelateerde ziekte zoals diabetes en een hoge bloeddruk (belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten) de maatschappij ruim 0,4 tot 1,9 miljard euro over een periode van vijf jaar oplevert: voor elke euro die wordt besteed aan dieetbehandeling zou de maatschappij netto 14 tot 63 euro terugkrijgen.

Reageer op dit artikel