nieuws

Meer moeite met afvallen bij zwart-wit denken

Voeding en gedrag

Meer moeite met afvallen bij zwart-wit denken

Voor mensen die zwart-wit denken zou het minder goed lukken om op gewicht te blijven dan flexibele denkers. Deze conclusie trekt onderzoeker Katerina Palascha, werkzaam bij Marketing and Consumer Behaviour, een afdeling van Wageningen UR.

Het onderzoek is recent gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Health Psychology meldt het blad Resource, een publicatie van Wageningen Universiteit. Aan het onderzoek namen 241 consumenten deel.

 

Denkbeelden en gewicht

De deelnemers vulden een vragenlijst in om na te gaan in hoeverre ze strenge/strakke denkbeelden hebben. Ook werd nagegaan of de participanten zwart-witdenken toepassen op voedsel. Daarnaast werden ze gewogen en kregen de vraag of het gewicht de afgelopen 5 jaar was veranderd.  

 

Onderdrukking van eten

Palascha ontdekte dat wanneer consumenten geneigd waren om de voedselinname te onderdrukken, ze daarna zwaarder werden. Hierin bleek de mate van zwart-witdenken bepalend te zijn.

 

Zwart-wit denken

De onderzoeker vertelt dat zwart-witdenkers voedsel zien in termen van goed of fout, alles of niets. Deze denkers besluiten eerder dan flexibele geesten dat een dieet mislukt wanneer ze zich er even niet aan houden. ‘Meestal gaan de zwart-witdenkers teveel eten wanneer ze de controle dreigen te verliezen’, aldus Palascha.  

 

Flexibel denken

Volgens de wetenschapster zouden flexibele denkers niet met een ‘goed of fout’-schema in hun hoofd zitten. Zij hebben een flexibeler eetstijl. Zo zouden deze denkers de ene dag minder op hun dieet letten en de andere dag het juist weer omarmen. Palascha: ‘Dit zou kunnen verklaren waarom mensen die flexibel denken vaker op gewicht blijven.’

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuw scoresysteem stuurt richting gezond drinkgedrag

Reageer op dit artikel