nieuws

Nederlandse werknemers hebben koffierituelen

Voeding en gedrag

Nederlandse werknemers hebben koffierituelen

Hét koffiemoment op het werk is voor bijna 94 procent van de Nederlanders in de ochtend en doorspekt met kleine ‘koffierituelen’. Dit blijkt uit De Koffiemonitor, een jaarlijks onderzoek naar koffietrends op het werk dat is uitgevoerd in opdracht van Nestlé Professional.

79 procent van de ondervraagden zegt vaste gebruiken te hebben bij de dagelijkse kop koffie op kantoor. De rituelen variëren van iedere dag hetzelfde aantal kopjes koffie drinken en dit doen op vaste tijden, tot het elke dag drinken uit hetzelfde kopje. Aan het online onderzoek, dat Nestlé in juni liet uitvoeren door PanelWizard, deden circa 550 respondenten mee.

Eerst koffie, dan werk

In een reguliere werkweek heeft 47 procent van de werknemers voor 9 uur ’s morgens al een kopje koffie gedronken en meer dan de helft bezoekt de koffieautomaat nog voordat men zich überhaupt op zijn werkplek heeft geïnstalleerd (54,1%). Er zijn twee populaire tijden voor koffie op kantoor: tussen 8.00 uur en 8.30 uur en tussen 10.00 uur en 10.30 uur. Beide momenten worden door 16,3 procent van de ondervraagden als favoriet koffiemoment genoemd.

Gewoontedier

‘Koffie speelt een prominente rol op de werkvloer. Dat bleek vorig jaar al uit ons onderzoek toen de ondervraagden aangaven een goede kop koffie te verkiezen boven een lekkere lunch. Het drinken van koffie op het werk kent ook allerlei vaste gebruiken en we zien dat de Nederlander hierin een echt gewoontedier is’, aldus Laurent Willaerts, Country Business Manager van Nestlé Professional Nederland.

Collega’s

Uit het onderzoek komt naar voren dat de tijd bij de koffieautomaat vooral wordt doorgebracht met bijpraten met collega’s over werkgerelateerde zaken (33,3%) en niet-werk gerelateerde onderwerpen (31,3%). Ook privézaken komen aan bod, zoals het checken van berichten op social media en WhatsApp (6,5%). Werknemers onder de 30 jaar doen dit relatief vaker (11,4%). Sommige werknemers (3,4%) vinden de koffiecorner zelfs een goede plek om met collega’s te flirten.

Vaste koffierituelen

Bijna drie op de tien koffiedrinkers drinkt de hele dag door dezelfde koffievariant. Een kleine dertig procent drinkt dagelijks op vaste tijden koffie. Ook drinkt bijna twintig procent van de Nederlandse werknemers een vast aantal kopjes koffie. Bijna zes op de tien geeft aan de koffie liever uit servies van glas of porselein te drinken dan uit een papieren of plastic beker.

Lees verder op Voeding Nu online:
Efsa meer dan vijf kopjes koffie per dag is schadelijk
Gezondheidsbalans positief voor koffiedrinkers

Reageer op dit artikel