nieuws

Omgevingsfactoren hebben invloed op gewicht kinderen

Voeding en gedrag

Omgevingsfactoren hebben invloed op gewicht kinderen

Kinderen van 3-5 jaar die wonen in een huis zonder tuin of toegankelijke groene omgeving hebben een verhoogd risico op obesitas. Dat blijkt uit onderzoek van Annemarie Schalkwijk en collega’s van  VUmc.

Voor het onderzoek zijn de gegevens van 6467 kinderen uit Engeland geanalyseerd. Onderzoekers wilden kijken naar de relatie tussen omgevingskenmerken van kinderen van 3-5 jaar en overgewicht op 7-jarige leeftijd.

Overgewicht

Overgewicht of obesitas tijdens de kinderjaren vergroot het risico op obesitas als volwassene. Ook speelt een te hoog lichaamsgewicht een grote rol bij het ontwikkelen van diabetes type 2. Het onderzoek wordt daarom ook op 17 september 2015 gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Analyse

Voor de gegevens van de kinderen is een deel van de Millenium Cohort Study gebruikt. Dit is een onderzoek onder 19.000 kinderen die geboren zijn in het Verenigd Koninkrijk in 2000 of 2001. Deze kinderen zijn onderzocht toen ze 9 maanden, 2 jaar, 5 jaar en 7 jaar oud waren.
Op basis van deze gegevens onderzocht Schalkwijk door middel van een statistisch model het verband tussen overgewicht en externe factoren zoals nabijheid van groen/tuin, staat van de buurt, gezin, sociale klasse en eetgedrag. Meerdere factoren zijn onderzocht, maar niet één had zo’n sterke relatie met overgewicht als het toegang hebben tot een tuin.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Gezond zwanger kind minder lichaamsvet en verlaagde kans diabetes
Ouders zien niet wanneer kind overgewicht heeft

Reageer op dit artikel