nieuws

Ongezond gedrag door gebrek aan invloed op gewicht

Voeding en gedrag

Ongezond gedrag door gebrek aan invloed op gewicht

Personen die denken dat ze geen invloed hebben op hun gewicht leven ongezonder. Dit blijkt uit een onderzoek dat het tijdschrift Health Education and Behaviour publiceerde.

De onderzoekers maakten voor hun studie gebruik van het zogeheten NHANES-onderzoek (National Health and Nutrition Examination Survey ). Dit bevat zowel interviews als data over lichamelijk onderzoek. De studie is uitgevoerd om de hypothese te testen dat het geloof dat je invloed heb op je eigen gewicht, leidt tot gezonder gedrag.

Enquête

Bijna 10.000 Amerikanen namen deel aan het onderzoek dat tussen 2007 en 2010 werd gedaan. Onder de deelnemers waren 4.166 mannen en 4.655 vrouwen. Aan hen werd gevraagd of ze geloofden zelf invloed te hebben op hun lichaamsgewicht. Ook werd gevraagd naar hun eetgewoontes en lichaamsbeweging. Voor het lichamelijk onderzoek is er gekeken naar BMI en de waarde van het bloedglucose.

Externe attributie

De onderzoekers concludeerden dat als personen het idee hebben dat het lichaamsgewicht niet in handen is van hen zelf, maar wordt bepaald door factoren van buitenaf, dat zij dan ongezonder leven. Dit wordt ook wel externe attributie genoemd.  Deze personen eten ongezonder en sporten minder.

Lees verder op Voeding Nu online:
Ongezondere leefstijl tijdens zomervakantie bij Amerikaanse kinderen

Reageer op dit artikel