nieuws

Pizza favoriete bestelmaaltijd

Voeding en gedrag

Pizza favoriete bestelmaaltijd

Nederlanders besteden gemiddeld 286,80 euro aan thuisbezorgde kant-en-klare maaltijden. Een kwart van de mannen geeft daarbij voorkeur aan een ongezonde kant-en-klare hap, de pizza is favoriet.

Ruim de helft (58%) van de Nederlanders bestelt weleens een kant-en-klare maaltijd die aan huis gebracht wordt. Per jaar geven we hier gemiddeld 286,60 euro aan uit. Pizza blijft ondanks de opkomst van allerlei bezorgrestaurants de favoriet. Dit blijkt uit een opinie-onderzoek van de website Actiepagina.nl. Het werd uitgevoerd in september 2015, in samenwerking met Panelwizard onder ruim 1.000 respondenten.

 

Top 5

Hoewel er steeds meer mogelijkheden zijn om gezonde kant-en-klare maaltijden te laten bezorgen, wordt de top 5 nog steeds gedomineerd door ongezondere keuzes zoals pizza, shoarma en snacks. De top-5 van bestelmaaltijden bestaat uit: 1. Pizza (42%) 2. Chinees (20%) 3. Shoarma (19%) 4. Snackbar (patat / snacks) (11%) 5. Sushi / Japans (4%).

 

‘Mannen ongezond’

‘Het zijn wel vaak mannen die de wat minder gezonde opties kiezen’, constateren de uitvoerders van de enquete in hun persbericht. ‘Zo bestelt een kwart van de mannen weleens shoarma, terwijl dit bij de vrouwen slechts 14% is. Ook eten van de snackbar is bij mannen populairder (14%) dan bij de vrouwen (8%). Pizza is het populairst bij mensen onder de 30 jaar. Bijna twee derde van hen laat weleens pizza thuisbezorgen, terwijl maar een vijfde van 60-plussers dit doet. Voor pizza geldt; naarmate men jonger is, men vaker aangeeft pizza te bestellen.’

 

Overijssel pizzaprovincie

Volgens de opiniepeiling lijken er in Overijssel veel pizzaliefhebbers te wonen in vergelijking met de rest van het land, 57% koos er voor.  In Limburg wordt er het minst vaak pizza besteld (33%), maar juist wel weer meer shoarma dan gemiddeld (29%).

 

Tijdgebrek

 

Volgens de onderzoekers maken vooral mensen met een drukke baan maken gebruik van de mogelijkheid een maaltijd thuis of op werk te laten bezorgen; acht op tien Nederlanders die meer dan zestig uur per week werkt of studeert geeft aan dit regelmatig te doen. Opvallend is dat gezinnen met kinderen vaker kant-en-klare maaltijden bestellen dan huishoudens zonder kinderen (respectievelijk 69% en 54%). Vooral pizza wordt vaker gegeten door gezinnen met kinderen (55% tegenover 35%).

 

Besparing

Omdat het laten bezorgen van kant-en-klare maaltijden in veel gevallen duurder is dan zelf koken, bespaart ruim de helft (54%) van de Nederlanders die weleens een kant-en-klaar maaltijd laten bezorgen ook op deze kosten. Ruim een vijfde (22%) vergelijkt eerst de aanbiedingen van verschillende bezorgrestaurants voordat zij een keus maken waar ze bestellen. En bijna een vijfde (19%) maakt gebruik van coupons uit reclamefolders of de krant. Een op zeven (14%) maakt gebruik van online kortingscodes en eveneens datzelfde percentage beperkt het aantal gangen en neemt dus geen voor-, bij- of nagerecht.

 

Over ActiePagina.nl

Actiepagina is een website die kortingsacties aanbiedt en in 2005 werd opgericht.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Kant-en-klare Italiaanse hap te zout en te vet
Ruim dertig inzendingen Jaarprijs Goede Voeding 2015

Reageer op dit artikel