nieuws

Vetarm dieet niet effectiever dan andere diëten

Voeding en gedrag

Vetarm dieet niet effectiever dan andere diëten

Het volgen van een vetarm dieet is niet effectiever voor gewichtsverlies dan andere diëten zoals koolhydraatarm of andere diëten met een hogere vetinname. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard University dat gepubliceerd is in het tijdschrift The Lancet: Diabetes & Endocrinologie.

De onderzoekers van Harvard geven aan dat de effectiviteit van vetarme diëten al decennia wordt besproken. Er zijn hiernaar vele studies uitgevoerd  met wisselende uitkomsten. Om duidelijkheid te creëren over dit onderwerp zijn relevantie studies met elkaar vergeleken.

 

Lange termijn effect

Het onderzoeksteam deed een systematische review en een meta-analyse van 53 gerandomiseerde onderzoeken met  een controlegroep. Hierin vergeleken ze het langetermijneffect (> 1 jaar) van vetarme en vetrijke diëten op gewichtsverlies.

Volgens de onderzoekers heeft de hoeveelheid vet in een dieet geen effect op de resultaten van het gewichtsverlies in vergelijking met anders opgebouwde diëten. Personen die een vetarm dieet volgden verloren net zo veel gewicht als de personen die een dieet volgden met een hogere vetinname. Wel is een verminderde vetinname effectief als het wordt vergeleken met het normale, dagelijkse voedingspatroon.

 

Gezond vet

Hoofdonderzoeker Deirdre Tobias vertelde Yahoo Health dat er wel een verschil is tussen de soorten vet die met het dieet worden ingenomen. Volgens haar moeten verzadigde vetten en transvetten beperkt geconsumeerd worden. Het eten van vette producten zoals olijfolie, noten, avocado en vis zou juist gezond zijn. Het weglaten van deze producten in een vetarm dieet zou mogelijk slechter zijn voor de gezondheid dan een vetrijk dieet waarin deze producten wel zitten.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Meer gewichtsverlies bij vetarm dieet dan bij koolhydraatarm dieet

Macronutriënten: de relatie tussen energie-inname en gewichtsregulatie

Reageer op dit artikel