nieuws

Alcohol is de gevaarlijkste drugssoort

Voeding en gedrag

Alcohol is de gevaarlijkste drugssoort

Alcohol is de gevaarlijkste vorm van drugs . Dit meldt The Independent Scientific Committee on Drugs (ISCD) in het Verenigd Koninkrijk.

Ongeveer 88.000 Amerikanen overlijden elk jaar door overmatig alcoholgebruik. Per jaar overlijden er 47.000 door het misbruik van heroïne, opiaten of voorgeschreven pijnstillers. Geschat wordt dat 249 miljard dollar wordt uitgegeven aan de gevolgen van alcoholgebruik (peildatum 2010).

Legaal

De onderzoekers van ISCD geven aan dat het feit dat alcohol een legaal middel is, niets zegt over de gevaarlijke effecten ervan. Juist omdat alcohol makkelijk te verkrijgen is en normaal gevonden wordt om te drinken, worden de gevaren makkelijk vergeten. Vaak wordt alcohol niet eens als drugs beschouwd. De onderzoekers denken dat juist dit ervoor zorgt dat het een groot gezondheidsprobleem  is.

Gevaren

Ongezond alcoholgebruik kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen zoals slaapproblemen of black-outs. Ook kan het diverse gedragsproblemen veroorzaken zoals isolement of gewelddadig gedrag. Medisch gezien is alcohol ook een gevaar voor de gezondheid. Alcoholgebruik verhoogt de kans op onder andere kanker, dementie, hart- en vaatziekten en levercirrose.

Reageer op dit artikel