nieuws

Gezonde Nederlandse kinderen hebben dezelfde basis darmbacteriën

Voeding en gedrag

Gezonde Nederlandse kinderen hebben dezelfde basis darmbacteriën

Kinderen die opgroeien in Nederland ‘delen’ een stabiele kern aan darmbacteriën, onafhankelijk van hun leeftijd en of ze opgroeien in de stad of op het platteland. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek gepubliceerd in The FASEB Journal.

Volgens onderzoekers Dries Budding (medisch microbioloog) en Tim de Meij (kinderarts MDL) van VUmc is hun onderzoek het meest omvangrijke onderzoek naar de darmflora (het microbioom) bij gezonde kinderen tot nu. Zij hopen met dit onderzoek probiotica en medicijnen te ontwikkelen voor zieke kinderen.

 

Bacteriën als bescherming

In totaal deden 61 kinderen van 2 tot 18 jaar uit verschillende provincies in Nederland mee aan de studie. De onderzoekers verzamelden gedurende 6 weken, elke week ontlasting van de kinderen en nog eenmaal na anderhalf jaar. ‘De kern aan bacteriën is al op jonge leeftijd aanwezig, we vermoeden dat deze een belangrijke rol speelt in de bescherming tegen bijvoorbeeld ontstekingsziekten van de darm’, aldus Budding.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Nieuwe darmbacterie maakt boterzuur uit eiwit

Probiotica kunnen mogelijk eczeem voorkomen bij kinderen

Reageer op dit artikel