nieuws

‘Kleine porties aanhouden mogelijk het beste afvaldieet’

Voeding en gedrag

‘Kleine porties aanhouden mogelijk het beste afvaldieet’

Te grote maaltijden leiden tot overeten, wat vervolgens kan leiden tot gewichtstoename. Het verkleinen van de porties zou daarom de oplossing zijn voor overgewicht. Dit komt naar voren in een Cochrane review gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal (BMJ).

Het komt vaak voor in fastfoodketens dat portiegroottes worden verdubbeld of verdrievoudigd. Dit maakt het makkelijk om te veel te eten. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge (VK) bestudeerden daarom de literatuur om te achterhalen hoeveel invloed een groot bord met eten heeft op het eetgedrag van de consument.

 

Bordje leeg eten

De onderzoekers zagen dat consumenten die grotere borden en glazen kregen eerder verleid waren om meer te eten en drinken dan ze nodig hadden. Zo blijkt ook uit een onderzoek van de universiteit van Tulane (VS), dat de Britse onderzoekers bestudeerden, waar de personen vrijwel alles opaten en dronken wat ze aangeboden kregen, ongeacht de portiegrootte.

 

Kleinere portiegrootte

Dr. Janet Schwartz, onderzoeker van Tulane University, laat in haar onderzoek zien dat het verkleinen van de maaltijden in de Verenigde Staten zou zorgen voor 22 tot 29 procent minder geconsumeerde calorieën. In Groot-Brittannië zou het gaan om 12 tot 16 procent minder calorieën.

 

Aanbevelingen

Na studie van de literatuur hebben de Britse onderzoekers aanbevelingen opgesteld, zoals het verpakken van eten en drinken in portieformaat, groter formaat verpakkingen een minder prominente plaats in de winkels geven of het servies kleiner maken. 

Reageer op dit artikel