nieuws

Proefdieronderzoek: Hongerreceptoren in de hersenen bepalen voedselinname

Voeding en gedrag

Proefdieronderzoek: Hongerreceptoren in de hersenen bepalen voedselinname

Het stimuleren van de receptoren in de hersenen die het hongerhormoon ghreline aansturen, beïnvloedt voedingsgedrag zoals verzamelen, bewaren en het eten van voedsel in Siberische hamsters. Dit blijkt uit onderzoek van Georgia State University.

In eerder onderzoek werden de Siberische hamsters in de hersenen geïnjecteerd met ghreline. Vervolgens werd het voedingsgedrag geobserveerd. De onderzoekers wisten niet of de hersenstimulatie door hormooninspuiting de opgemerkte veranderingen veroorzaakte. Ghreline staat bekend als eetlustopwekkend.

Blokkade

Om te bepalen of de hersenreceptoren een rol spelen bij de gedragsverandering rond het eten van de hamsters, blokkeerden de onderzoekers de receptoren.  Dit deden zij door middel van de antagonist JMV2959. Dit is een tegenpool van ghreline, waardoor dit hormoon door deze blokkade geen contact kan maken met de receptor.

Gedrag rondom voeding

Het toedienen van ghreline in het eerste onderzoek zorgde ervoor dat de hamsters meer eten verzamelden en aten. In dit vervolg onderzoek werd zowel ghreline als de antagonist geïnjecteerd. Er vond gedurende 4 uur geen verandering plaats in voedselverzameling en –inname. De onderzoekers concluderen hieruit dat gedrag rondom voeding mede wordt gereguleerd door de ghrelinereceptoren in de hersenen.

Behandeling obesitas

De onderzoekers hopen met deze ontdekking te kunnen bijdragen aan het groeiende obesitas probleem. Hoofdonderzoeker Michael A. Thomas zegt: ‘We hebben voor het eerst laten zien dat het blokkeren van de ghreline receptoren in de hersenen het te veel eten kan voorkomen.’

Lees verder op Voeding Nu online:
Proefdieronderzoek hormoon laat energie verbranden zonder te bewegen

Reageer op dit artikel