nieuws

Gezin beïnvloedt gedrag tieners rondom gezonde voeding en beweging

Voeding en gedrag

Gezin beïnvloedt gedrag tieners rondom gezonde voeding en beweging

Overtuigingen en gewoonten van gezinnen rondom beweging en gezonde voeding beïnvloeden de intrinsieke motivatie van tieners. Dat blijkt uit onderzoek van het Karlsruher Institut für
Technologie dat gepubliceerd is in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Dat de gebruiken binnen een gezin van invloed zijn op het gedrag van jongeren, is al eerder bewezen. Het Duitse onderzoek legt nu ook de onderliggende factoren bloot die deze invloed bepaalt. Onderzoeker Christina Niermann werkte samen met onder andere de Universiteit Maastricht om hier meer over te weten te komen.

Gezin

Voor het onderzoek zijn 198 Duitse tieners en hun ouders bestudeerd. De middelbare scholieren kregen vragenlijsten over gezonde voeding en beweging mee voor henzelf en hun ouders. Niermann gebruikte alleen de vragenlijsten van gezinnen waarin vader, moeder en kind samenleefden onder één dak.

Intrinsieke motivatie

Uit onderzoek werd duidelijk dat de invloed van het gezinsklimaat op het gedrag verloopt via de intrinsieke motivatie van de tiener. Dus een gezond gezinsklimaat versterkt de intrinsieke motivatie, en die beïnvloedt vervolgens het gedrag. Vooral bij beweging en voeding was de intrinsieke motivatie belangrijk.

Reageer op dit artikel