nieuws

Minder eten? ‘Serveer kleine porties op grote tafel’

Voeding en gedrag

Minder eten? ‘Serveer kleine porties op grote tafel’

Onderzoekers hebben een verband gevonden tussen de grootte van een eettafel en hoeveel we vervolgens eten. De grootte blijkt een significante invloed te hebben op de waarneming.

Voor hun studie lieten onderzoekers van het Food & Brand Lab van Cornell university 219 studenten opdraven om pizza te komen eten. Ze mochten zoveel eten als ze zelf wilden. De onderzoekers boden een grote voorgesneden pizza aan in punten van verschillende grootte, in achtste (normale pizzapunt) en zestiende stukken. De pizza zetten ze vervolgens op tafels van verschillende grootte, een kleine (waar de pizza net oppaste) en een grote.

Minder kilocalorieën
Degenen die aan de kleine tafels aten dachten dat de kleinere punten de helft zo groot waren als de reguliere achtste punten. Een normale waarneming, ze aten er twee keer zoveel van. De studenten aan de grote tafel leken meer te letten op de tafelgrootte dan op de pizzapunten. Ze ervoeren de kleine punten daardoor als normaler van grootte. De deelnemers die aan de grote tafel zaten, aten evenveel kleine of grote pizzapunten. Degenen die aan een grote tafel een pizza geserveerd kregen die in kleine punten was verdeeld, kregen in totaal de minste kilocalorieën binnen.

Bron:                                                           
Brennan Davis, Collin R. Payne, My Bui. Making small food units seem regular: how larger table size reduces calories to be consumed. Journal of the Association for Consumer Research, Volume 1, Issue 1 (January 2016)

Reageer op dit artikel