nieuws

‘Ook korte vakanties leiden tot extra kilo’s’

Voeding en gedrag

‘Ook korte vakanties leiden tot extra kilo’s’

Wie op vakantie gaat, heeft een grote kans zwaarder terug te komen dan voor het uitje. Eerder onderzoek toonde al aan dat mensen na het vakantieseizoen toenemen in gewicht. Nieuw onderzoek aan de University of Georgia laat zien dat ook een korte vakantie (1-3 weken) kan leiden tot gemiddeld een halve kilo gewichtstoename.

De onderzoekers omschrijven het aankomen tijdens de vakantie als onderdeel van een patroon dat ze ‘creeping obesity’ noemen, waarbij mensen steeds kleine kleine beetjes aankomen over een langere periode. Uiteindelijk leidt dit tot een gewichtstoename die op latere leeftijd gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen.

 

61 procent neemt toe in gewicht

Het vakantieonderzoek werd uitgevoerd onder 122 personen van 18 tot 65 jaar. Een week voordat zij op een korte vakantie gingen (1 tot 3 weken) werden de middel-heup-ratio en de BMI (body mass index) in verhouding tot de bloeddruk gemeten. Dezelfde metingen werden 1 week en 6 weken na de vakantie uitgevoerd. Gedurende de onderzoeksperiode was 61 procent aangekomen met gemiddeld 0,4 kg (na 6 weken), waarvan 0,3 kg tijdens de vakantie (na 1 week).

 

Verminderd stressniveau

De gewichtstoename door een verhoogde calorische inname, was volgens de onderzoeker vooral toe te schrijven aan een hoger alcoholgebruik tijdens de vakantie. Er werden niet alleen negatieve effecten gevonden. Tijdens de vakantie bleken de onderzochte personen meer te bewegen. Aan de hand van de metingen, onder andere een verlaagde bloeddruk, werd bij vakantiegangers ook een verlaagd stressniveau waargenomen. Volgens een van de onderzoekers, J.A. Cooper, zijn deze ‘voordelen’ waarschijnlijk gerelateerd aan verhoogde fysieke activiteit.

Cooper hoopt uit toekomstige onderzoeken meer informatie te krijgen over de voedingsinname tijdens vakanties. Op basis hiervan zouden gerichte interventies rond voedingsmiddelen die we het best kunnen vermijden tijdens onze vakantie gedaan kunnen worden.

 

Reageer op dit artikel