nieuws

RIVM: ‘Kleine verschillen in eetgewoonten bevolkingsgroepen’

Voeding en gedrag

RIVM: ‘Kleine verschillen in eetgewoonten bevolkingsgroepen’

Tussen Amsterdammers van autochtone, Turkse, Surinaamse of Marokkaanse afkomst, zijn weinig verschillen in eetgewoonten. Dat blijkt uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met het Amsterdam Medisch Centrum.
Hierin werden de eetgewoonten en het lichaamsgewicht onderzocht van 4.200 Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Nederlandse Amsterdammers tussen 18 en 70 jaar.

In vergelijking met autochtone Nederlanders consumeren Amsterdammers van Turkse afkomst meer fruit en Amsterdammers van Surinaamse en Marokkaanse afkomst minder ongezonde verzadigde vetten. Ze eten vaker traditionele producten en consumeren minder vaak alcohol, dan autochtone Nederlanders, wat volgens de onderzoekers komt door het geloof. 

 

Eetgewoonten

Hoewel de verschillen tussen niet-westerse bevolkingsgroepen en autochtone Amsterdammers klein zijn, resulteert de andere voedselkeuze van de Surinaamse, Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroepen wel in lagere innamen van voedingsvezel, calcium, vitamine A en bij vrouwen ook vitamine B1. Surinamers hebben daarnaast ook een lagere inname van ijzer en magnesium.

 

Voedingsvoorlichting

De uitkomsten van de studie kunnen volgens de onderzoekers gebruikt worden om voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van obesitas omdat dit onder niet-westerse bevolkingsgroepen in Amsterdam vaker voorkomt (60-70 procent) dan bij autochtonen (35 procent).

 

Reageer op dit artikel