nieuws

Streven naar ideaalgewicht levert geen gewichtsverlies op

Voeding en gedrag

Streven naar ideaalgewicht levert geen gewichtsverlies op

Het hebben van een streefgewicht leidt op de lange termijn niet tot gewichtsverlies. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Helsinki . Hierin werd over een periode van tien jaar onderzocht of het al dan niet hebben van een streefgewicht effect heeft op het behoud of verlaging van het lichaamsgewicht.

Voor het onderzoek, vulden ruim 4.900 Finse jongvolwassen mannen en vrouwen op 24-jarige leeftijd een vragenlijst in over het lichaams- en het ideaalgewicht. Dit deden zij opnieuw op 34-jarige leeftijd.

 

Ontevreden over lichaamsgewicht

Over het algemeen waren jongvolwassen Finnen op 24-jarige leeftijd ontevreden over hun lichaamsgewicht. Ook bleek dat mannen een realistischer streefgewicht hadden (1.2 kg minder dan huidig gewicht) dan vrouwen (3.6 kg minder dan huidig gewicht). Volgens de onderzoeker Kärkkäinen streven vrouwen vooral naar een gewicht dat lager is dan een gezond gewicht. Het streven naar een te laag gewicht wordt volgens de onderzoeker vooral bepaald door culturele factoren en niet door het besef van wat volgens de standaard gezond is.

 

Gewichtstoename

Bij de tweede meting in het onderzoek na een periode van tien jaar waren bijna alle personen aangekomen. Vrouwen met gemiddeld met 4.8 kg en mannen met 6.3 kg. Verder hadden 1 op de 8 mannen en 1 op de 5 vrouwen hun streefgewicht (of meer gewichtsverlies) behaald.

 

Realistisch streefgewicht

Ontevredenheid over het lichaamsgewicht kan aanzetten tot diëten en diëten kan weer resulteren in gewichtstoename op de lange termijn. Hierom pleit de onderzoeker ervoor dat een positief lichaamsbeeld wordt gepromoot, waarbij aandacht moet worden gegeven aan een realistisch streefgewicht.

 

Reageer op dit artikel