nieuws

‘Gezondheidsvoordelen al bij kleine afname gewicht’

Voeding en gedrag

‘Gezondheidsvoordelen al bij kleine afname gewicht’

5 procent gewichtsverlies bij mensen met obesitas kan al gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis zagen in hun studie onder andere een verlaging van risicofactoren voor diabetes en cardiovasculaire ziekten, een verbeterde metabole functie van lever, vet- en spierweefsel.

Het onderzoek werd gedaan met 40 personen met obesitas zonder diabetes. De deelnemers konden kiezen om niet af te vallen of om 5, 10 of 15 procent reductie van het lichaamsgewicht te bereiken. Hierdoor kregen de onderzoekers inzicht in effecten van het gewichtsverlies in verschillende categorieën. De onderzoekers keken onder andere naar het lichaamsgewicht, de organen, de insulinegevoeligheid, vetweefsel en ontstekingsfactoren.

Verbeterde insulineafgifte en -gevoeligheid

Onder 19 personen die 5 procent gewichtsverlies hadden bereikt, was de insulineafgifte en insulinegevoeligheid in de lever, het vet en skeletspierweefsel verbeterd. Ook waren het totaal lichaamsvet en levervet afgenomen.

Geen verdere verlaging

Bij 9 andere personen, die afvielen tot een percentage van 15 procent, waren de bètacelfunctie en insulinegevoeligheid in spierweefsel sterker verbeterd dan bij de proefpersonen die 5 procent gewichtsverlies hadden. Hoewel ze een groter percentage gewichtsverlies hadden bereikt, waren het vetweefsel en de insulinegevoeligheid van de lever niet verbeterd.

Volgens de onderzoeker, S. Klein, zouden de veranderingen in het vetweefsel en de lever bij een percentage gewichtsverlies van 5 procent  hun maximaal (positieve) effect hebben kunnen bereikt. Spierweefsel zou verder kunnen afnemen bij meer gewichtsverlies.

Onveranderde ontstekingsfactoren

De onderzoekers keken bij de proefpersonen ook naar ontstekingsfactoren, waarvan bekend is dat ze vaak voorkomen bij mensen met obesitas. Deze waren in de onderzoeksgroep niet veel veranderd. Verondersteld wordt dat verhoging van ontstekingsfactoren samengaat met insulineresistentie. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de metabole functie zou kunnen verbeteren ongeacht verandering in ontstekingsfactoren.

Volgens S. Klein, zou het onderzoek in de toekomst opnieuw moeten worden uitgevoerd onder mensen met obesitas en diabetes om te kijken of zij hetzelfde reageren op de percentages gewichtsverlies.

 

Reageer op dit artikel