nieuws

Mogelijk groter risico voetgangersletsel voor kinderen met een hoge BMI

Voeding en gedrag

Mogelijk groter risico voetgangersletsel voor kinderen met een hoge BMI

Kinderen met een hogere BMI zouden vaker betrokken kunnen raken bij verkeersongevallen als ze zich te voet in het verkeer begeven, dan hun leeftijdgenoten met een gezonde BMI. Ze zouden onder andere door ongeduldiger gedrag sneller de weg over willen steken. Een en ander komt naar voren in een onderzoek van de Universiteit van Iowa.

Aan het onderzoek deden 206 kinderen (7-8 jaar) uit de Amerikaanse plaats Birmingham mee. Het experiment bestond uit het meerdere malen oversteken van een virtuele weg via een zebrapad. De kinderen konden via een head-tracking-gear (een soort bril) voorbijkomend verkeer waarnemen. Als ze voor hun gevoel veilig konden oversteken, stak een virtueel voorwerp de weg over. Daarbij werd het beweeggedrag van de kinderen gesimuleerd.

 

Hoger BMI

Uit de proef kwam naar voren dat kinderen met een hogere BMI minder lang wachten alvorens de weg over te steken in vergelijking met de andere kinderen. Meisjes waren iets voorzichtiger dan jongens.

 

Meer onderzoek nodig

De onderzoekers onderkennen dat het onderwerp nog in de kinderschoenen staat en geven aan dat meer studie nodig is, zowel epidemiologisch als gedragsonderzoek, naar overgewicht en obesitas als risicofactor voor onveilige verkeerssituaties.

Volgens het National Center for Injury Prevention and Control (NCIPC) in de Verenigde Staten stond voetgangersletsel in 2013 bij kinderen tussen 6-11 jaar op de 9e plaats als belangrijkste doodsoorzaak. De onderzoekers maakten studie van het mogelijke verband tussen overgewicht en aanrijdingen omdat uit eerder onderzoek aanwijzingen naar voren zijn gekomen dat overgewicht bij kinderen soms minder gecontroleerd gedrag laat zien, waaronder impulsiviteit en ongeduldig gedrag.

 

Een mogelijke verklaring voor het sneller oversteken zou volgens onderzoeker Elizabeth O’Neal ook kunnen zijn dat de kinderen de lichamelijke belasting van hun botten beter voelen en daarom minder geduldig zijn bij het oversteken.

 

Dat overgewicht een risicofactor is voor ziekten, zoals diabets, hart- en vaatziekten, is al langer bekend. De onderzoekers merken op dat ook gedrag wellicht tot een risicofactor zou kunnen worden gerekend, om dit te kunnen bevestigen is echter meer onderzoek nodig.

Reageer op dit artikel