nieuws

‘Nieuwe bonensoorten in opmars’

Voeding en gedrag

Nieuwe bonensoorten waaronder borlotti bonen en zwarte bonen zijn in opmars. Ook bonenmixen zitten in de lift. Sinds de Verenigde Naties 2016 als hét jaar van de boon uitriepen, per 1 januari, is de peulvruchten consumptie in Nederland gegroeid. In de eerste twee maanden van dit jaar is de peulvruchtenconsumptie (waar bonen onder vallen) gegroeid met 13 procent in vergelijking met 10 procent vorig jaar. Dit komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksbuerau IRI Nederland. Hierbij gaat het om de afzet van winkels, verkregen door IRI.

Een gezonde leefstijl met een gavarieerd voedingspatroon, waaronder plantaardig eten en minder vlees wordt populairder. Door invoering van het jaar van de boon is er nu volop aandacht voor bonen door de campagne van organisatie de ‘Blije Boon’, de media, tijdschriften, tv-programma’s en recepten op foodblogs. Het onder de aandacht brengen van de boon, lijkt een positieve impact te hebben op de consument, geeft organisatie de ‘Blije Boon’ aan.

Bonen als vleesvervanger

Zowel de Gezondheidsraad als het Voedingscentrum adviseren om wekelijks een keer peulvruchten te eten. Bonen zijn een goed alternatief voor vlees, vanwege hun voedingskundige samenstelling en met gemiddeld 1000 bonensoorten is er genoeg aan variëteit. Bonen bevatten veel eiwit, ijzer, B-vitamines en mineralen. Ook hebben ze een lage milieubelasting. Tijdens de teelt verrijken ze de bodem.

Opmars in Nederlandse keuken

Uit onderzoek van IRI Nederland, in januari 2016 komt naar voren dat de meest gegeten boon in Nederland de bruine boon is. Het onderzoek laat zien welke bonen in Nederland het meest worden geconsumeerd en welke boonsoorten het sterkst en snelst groeien.

Top 5 snelle stijgers               Top 5 meest geconsumeerd bonen in NL

 

1. Bonenmixen                       1. Bruine bonen

2. Borlotti bonen                     2. Witte bonen in tomatensaus

3. Zwarte bonen                     3. Kidneybonen

4. Kikkererwten                      4. Kikkererwten

5. Limabonen                         5. Witte bonen

 

(Bron IRI Nederland, januari 2016)

Foto's

Reageer op dit artikel