nieuws

Kleine afname gewicht door dagelijkse portie peulvruchten

Voeding en gedrag

Kleine afname gewicht door dagelijkse portie peulvruchten

Een dagelijkse portie peulvruchten (132g) zou kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Dat blijkt uit een onderzoek van het Li Ka Shing Knowledge Institute dat verbonden is aan het St. Michael’s ziekenhuis in Canada. De resultaten zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Eerder onderzoek toont aan dat peulvruchten een gunstig effect hebben op de verzadiging en het cholesterolgehalte. Of peulvruchten effect hebben op gewichtsverlies was nog de vraag. Hierom werd onderzocht wat de effecten van peulvruchten zijn op het lichaamsgewicht, het vetpercentage en de lichaamsomtrek.

 

Gewichtsverlies

Het onderzoek  bestond uit een meta-analyse waarbij 21 verschillende klinische onderzoeken werden geanalyseerd met een totaal van 940 participanten. De verschillende onderzoeken bestonden uit experimenten waarbij participanten een dieet met- of zonder peulvruchten volgden.

 

Alle 21 onderzoeken werden met elkaar vergeleken waarin totaal 940 volwassenen (mannen en vrouwen) gedurende gemiddeld zes weken een dieet volgden met- of zonder peulvruchten. Er werd een significant verschil gevonden in gewichtsafname.

De groep die een dieet volgde met een dagelijkse portie peulvruchten (132g) viel 0,34 kg af vergeleken met de groep die een dieet volgde zonder peulvruchten.

 

Verlaagd vetpercentage

Verder kwam uit zes van de 21 verschillende studies naar voren dat de consumptie van peulvruchten wellicht zou kunnen bijdragen aan een verlaagd lichaamsvetpercentage.

 

Dagelijkse portie peulvruchten

De consumptie van peulvruchten laat volgens de onderzoekers weliswaar een kleine gewichtsafname zien, maar ze vinden dit niet te verwaarlozen aangezien een dagelijkse portie peulvruchten (132g) een bijdrage zou kunnen leveren aan gewichtsverlies en zou kunnen voorkomen dat deze hoeveelheid er opnieuw aankomt.  

 

Omdat peulvruchten zorgen voor een verzadigd gevoel, kunnen ze ook een bijdrage leveren aan een verminderde energie-inname, aldus de onderzoeker R.J. de Souz.

 

De effecten op lange termijn moeten nader worden onderzocht.

Reageer op dit artikel