nieuws

Studie met virtual reality om overgewicht te voorkomen

Voeding en gedrag

Studie met virtual reality om overgewicht te voorkomen

Het ontwikkelen van virtual reality-tests waarmee bij kinderen hun cognitieve ontwikkeling kan worden gemeten en het risico dat ze lopen om te dik te worden. Dat is een van de onderdelen van het zogeheten BriteN-onderzoeksproject dat deze maand een subsidie kreeg van twee miljoen euro uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincie Gelderland.

Het BritN-project is gericht op het verkleinen van het risico op obesitas bij kinderen en op het verlagen van de kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom. Onderzocht wordt welke voedingsinterventies effectief kunnen zijn. Virtual reality wordt ingezet om deze effecten in kaart te brengen. In het onderzoek wordt rekening gehouden met verschillen tussen jongens en meisjes.

Biomarkers
Onderzoekers van onder meer het Donders Instituut van de Radboud Universiteit/UMC in Nijmegen gaan een systeem ontwikkelen dat de voedingsinterventies kan testen. De onderzoekers van het Donders Instituut en van TNO zullen hun kennis inbrengen over zogeheten biomarkers. Dat zijn stoffen of signalen in het lichaam die een beeld geven van hoe het met het lichaam is gesteld.

Virtueel
Bij het project zijn een aantal partners betrokken. Zo ontwikkelt het bedrijf Metris een interactieve ruimte met touchscreens waarin het testen van cognitieve functies en voedselregulatie mogelijk is. Green Dino ontwerpt virtual reality-technologie om de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen te testen. Artinis Medical Systems zal een apparaat ontwikkelen en testen om het effect van cognitieve interventies bij kinderen te meten. Ze gebruiken hiervoor zogenoemde NIRS-technologie, een manier om zonder grote scanner de hersenactiviteit te meten.

Jonge kinderen
De taken en de virtual reality-spellen worden zo ontwikkeld (door Radboudumc en de Radboud Universiteit) dat de uitkomsten gelden voor dier en mens. Kennispartner Mead Johnson Nutrition zal kennis leveren over voedingsconcepten en ingrediënten voor zuigelingen en (jonge) kinderen en is het betrokken bij testen voor passende voedingsinterventies.

Reageer op dit artikel