nieuws

‘Wegnemen van barrières verhoogt groente- en fruitconsumptie’

Voeding en gedrag

‘Wegnemen van barrières verhoogt groente- en fruitconsumptie’

Gedragsverandering gericht op het wegnemen van barrières zou de groente- en fruitconsumptie kunnen verhogen. Dat komt naar voren in een onderzoek van Wageningen universiteit en het GroentenFruit Huis dat is gehouden in onder andere horecagelegenheden, schoolkantines, werkplekken en kinderdagverblijven.

Van de volwassenen voldoet 4-14 procent aan de dagelijkse aanbeveling voor groente- en fruit. Daar komt bij dat de hoeveelheid groente met de komst van de nieuwe Schijf van Vijf is gestegen naar 250 gram (was twee ons groente en fruit per dag).

Beschikbaarheid, variatie en aanbod

Het Wageningse onderzoek laat zien dat consumenten meer groente en fruit gaan consumeren als de barrières hiervoor worden weggenemen. In de praktijk betekent dat dat producten aantrekkelijker en gemakkelijker beschikbaar moeten zijn en dat er meer variatie in het aanbod komt. Dit zou tot gedragsverandering kunnen leiden.

Andere verhouding op bord

Ook de verhouding tussen groente vlees en vis op het bord zou een rol spelen bij een hogere groenteconsumptie. Bij een andere verhouding op het bord zouden consumenten meer groenten en minder vlees of vis eten. Dit toonde een onderzoek aan in een restaurantketen.

Aanbieden groente- en fruit

Directeur GroentenFruit Huis, Gert Mulder, geeft aan dat consumenten maar een klein duwtje in de rug nodig hebben en wil hier door middel van innovatie op inspelen. Als werkgever kan de overheid haar werknemers groenten en fruit aan bieden en het goede voorbeeld geven.

Reageer op dit artikel