nieuws

4 miljoen subsidie voor onderzoek naar leefstijl en gezondheid tieners

Voeding en gedrag

4 miljoen subsidie voor onderzoek naar leefstijl en gezondheid tieners

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport investeert 4 miljoen euro in een nieuwe fase van het onderzoek Generation R, een langlopend onderzoek bij kinderen in Rotterdam die al sinds de zwangerschap van hun moeder meedoen. In de nieuwe fase van het onderzoek ligt het accent op de leefstijl, gezondheid en ontwikkeling van tieners. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS geeft vandaag het startsein.

De tienerjaren zijn cruciaal voor een gezonde ontwikkeling. Kinderen maken in deze fase kennis met verschillende ongezonde leefstijlfactoren en maken belangrijke keuzen wat betreft school, opleiding, sporten en vriendschappen.

Grote vragen

‘Het Generation R onderzoek is zo interessant omdat we willen weten waarom het met de meeste kinderen goed gaat en met anderen niet’, zegt staatssecretaris Martin van Rijn. ‘De meeste jongeren komen zonder noemenswaardige problemen door de tienerjaren heen. Maar soms gaat het fout en krijgen jongeren met echte problemen te maken. Waar komt dat door? Wat kunnen we als samenleving doen om dat te helpen voorkomen? En hoe kunnen we jongeren die in de problemen raken het beste helpen? Ik hoop dat deze nieuwe onderzoeksfase van Generation R antwoorden heeft op deze grote vragen.’

Kwetsbare fase

De onderzoekers van Generation R en het Erasmus MC zijn blij met deze investering. Vincent Jaddoe, directeur van Generation R: ‘Met deze investering is het mogelijk om een hele kwetsbare fase in het leven van jonge mensen te onderzoeken, waarin grote veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk, mentaal als sociaal vlak. Alle kinderen worden uitgenodigd om het onderzoekcentrum in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis te bezoeken. Hier krijgen zij metingen over bijvoorbeeld hun fitheid, gedrag, gehoor, longfunctie, ogen, tanden, vetzucht, en voeding.’

Focus 13

De eerste kinderen in het Generation R-project worden binnenkort 13 jaar, vandaar dat de nieuwe onderzoeksfase Focus op 13 heet.  Centraal staat de vraag waarom het ene kind zich optimaal ontwikkelt en het andere niet.  Nier alleen de kinderen, maar ook de ouders  krijgen een aantal vragenlijsten om in te vullen. ‘Door de mogelijke oorzaken van gezondheids- of gedragsproblemen tijdens de pubertijd te achterhalen willen we verschillen in gezondheid aanpakken en voorkomen’, aldus Jaddoe.

Gedragsproblemen

‘Kwetsbare tieners hebben vaak meerdere problemen tegelijk, zoals een ongezonde leefstijl, overgewicht, gedragsproblemen en mindere schoolprestaties’, vervolgt Jaddoe. ‘Dankzij duizenden Generation R-deelnemers zullen we de aankomende jaren inzicht krijgen in welke kinderen deze tienerjaren niet goed doorkomen, waarom dat zo is, en wat de lange termijn consequenties zijn.’

Reageer op dit artikel