nieuws

Géén verhoogde kans op gewichtstoename bij kinderen die na achten eten

Voeding en gedrag

Géén verhoogde kans op gewichtstoename bij kinderen die na achten eten

Kinderen die na acht uur ’s avonds hun avondmaaltijd eten, hebben geen verhoogde kans op gewichtstoename, vergeleken met kinderen die voor deze tijd eten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse voedingskundige Gerda Pot dat ze uitvoerde via haar werk bij King’s College London. Het werd gepubliceerd in the British Journal of Nutrition.

Uitkomsten van eerder onderzoek suggereerden dat er mogelijk een verband bestaat tussen laat op de avond eten en een verhoogde kans op obesitas en stofwisselingziektes. Dat blijkt volgens dit onderzoek niet het geval.

Voedingsdagboekjes

Voor het onderzoek werden de eetgewoontes van 1620 kinderen tussen de 4 en 18 jaar bekeken. De onderzoekers vergeleken het gewicht van kinderen die tussen 14.00 en 20.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur dineerden. Zij maakten hierbij gebruik van de gegevens van de kinderen uit vierdaagse voedingsdagboekjes die tussen 2008-2012 werden verzameld. Ook werden het gewicht en de lengte van de kinderen steeds bepaald. Het ging om 768 kinderen van 4–10 jaar en  852 kinderen van 11–18 jaar, van wie de data afkomstig waren.

Overgewicht

De onderzoekers vonden dat kinderen die na acht uur ’s avonds eten, niet meer overgewicht hebben dan kinderen die voor deze tijd eten. De studie laat zien dat er geen significante verschillen zijn in de gemiddelde dagelijkse energie-inname tussen kinderen die voor en na 20.00 uur eten. Verder zagen de onderzoekers een klein verschil in de dagelijkse vitamine-inname.

Kleine groep

Wel maken de onderzoekers de kanttekening dat de groep die na acht uur ’s avonds eet vrij klein is, in het onderzoek ging het gemiddeld om 3.3 procent van de kinderen tussen 4-10 jaar (2,3 procent jongens en 4,3 procent meisjes) en 11 procent van de kinderen tussen 11-18 jaar (9,4 procent jongens en 12,7 procent meisjes). Voor een beter begrip van het verband tussen het eettijdstip en overgewicht vinden de onderzoekers vervolgstudie nodig. Momenteel onderzoeken ze andere factoren die van op invloed kunnen zijn op het gewicht bij kinderen, zoals het wel of niet ontbijten of slaapduur.

Verrassend

Hoofdonderzoeker Gerda Pot, die tevens werkzaam is bij de Vrije Universiteit Amsterdam, noemt de resultaten niettemin verrassend: ‘We hadden verwacht een verband te vinden tussen laat op de avond eten en een verhoogde kans op het hebben van overgewicht, maar we vonden dat dit verband er niet was.’

Reageer op dit artikel