nieuws

De band tussen ouder en kind beïnvloedt de kans op obesitas

Voeding en gedrag

De band tussen ouder en kind beïnvloedt de kans op obesitas

Ouders, en voornamelijk vaders, spelen een belangrijke rol voor hun kinderen bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes die helpen obesitas te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Guelph in Canada.

De onderzoekers bestudeerden meer dan 3700 vrouwen en meer dan 2600 mannen tussen de 14 en 24 jaar. Allen maakten in 2011 deel uit van de Growing Up Today Study 2(GUTS). De GUTS-studie is een initiatief van Harvard University waarin bestudeerd wordt welke factoren gedurende de levenscyclus invloed hebben op het lichaamsgewicht en gezondheid.

Meisjes

Kinderen die opgroeien in een goed functionerend gezin en een goede relatie hebben met hun ouders bleken minder kans te hebben op eetstoornissen. Ook zouden zij meer lichaamsbeweging krijgen en meer slapen. Bij de meisjes viel op dat zij minder fastfood aten en minder kans hadden op overgewicht.

Jongens

De jongens die een goede band hebben met hun vader blijken minder kans op overgewicht te hebben dan jongens die deze vader-zoon band niet hebben. Hoofdonderzoeker prof. Jess Haines zegt dat het erop lijkt dat een vader-zoon-relatie meer invloed heeft op zoons dan de moeder-dochter-relatie op jonge vrouwen.

Meer onderzoek

Haines is van mening dat de uitkomsten van dit onderzoek het belang aangeven van het gedrag van het gezin en het effect op jong volwassenen en hun gezondheid. De onderzoeker geeft wel aan dat er meer onderzoek gedaan moet worden om de kunnen bepalen welke factoren tussen vader en zoon de invloed sterker maakt dan die tussen moeder en dochter. 

Reageer op dit artikel