nieuws

Gewichtsinterventies rond mentale gezondheid gunstig voor zelfperceptie

Voeding en gedrag

Gewichtsinterventies rond mentale gezondheid gunstig voor zelfperceptie

Het is belangrijk om gewichtsinterventieprogramma’s ook op de mentale gezondheid te richten. Hierdoor kan het zelfbeeld van kinderen met obesitas omhoog gaan en kunnen angst, depressie en een laag zelfbeeld in de volwassenheid worden voorkomen of verminderd. Een en ander komt naar voren in een onderzoek van de New Mexico State University. De universiteit onderzocht de zelfperceptie van kinderen die deelnamen aan het Fit Families programma. Het onderzoek staat in the Journal of Nutrition Education and Behavior.

Kinderen met obesitas hebben vaak te maken met een laag zelfbeeld, depressie en angst. Ze worden ook vaker gepest dan kinderen met een normaal gewicht.

Fit Families

Het interventie programma Fit Families, onderdeel van the New Mexico Cooperative Extension service, is gebaseerd op de sociaalcognitieve theorie en wil obesitas tegengaan door gezonde voeding en lichamelijke activiteit aan te moedigen. Het programma richt zich ook op de mentale gezondheid waarbij een positief gevoel centraal staat.

Als onderdeel van het programma krijgen de deelnemers voorafgaand aan een sessie met een diëtist een voedzame maaltijd. Deze dient als stimulans voor het bijwonen van de rest van het programma waarin de diëtist hen onder andere informeert over goede voeding. Om beweging te stimuleren wordt binnen het programma een leuke fysieke activiteit georganiseerd. Een ander onderdeel is erop gericht om de kinderen zich positief te laten voelen over zichzelf. Een schooldecaan benadrukt daarbij het stellen van doelen en kinderen doen vervolgens mee met een praktijkgerichte activiteit. Het programma wordt afgerond met een discussie.

Zelfperceptie

Zeven weken lang volgden 46 kinderen (8-17 jaar) met overgewicht en hun ouders het programma. De onderzoekers keken binnen het onderdeel zelfperceptie onder andere naar de atletische vaardigheid, het uiterlijk, schoolse vaardigheid, sociale acceptatie, het gedrag en de eigenwaarde.

Atletisch vermogen en uiterlijk

Op de punten van het uiterlijk en atletische vaardigheid (vermogen) vonden ze een verbetering. Andere factoren binnen zelfperceptie waaronder sociale acceptatie, schoolse vaardigheid (kennis), het gedrag en de globale eigenwaarde waren niet significant verbeterd.

Kinderen en hun ouders vonden vooral de beweegactiviteiten leuk. ‘Zelfacceptatie en het benadrukken van verschillende lichaamsvormen, heeft er mogelijk toe geleid dat de zelfperceptie over het uiterlijk is verbeterd’, licht  Martha Archuleta, de leidster van het onderzoek, toe. De resultaten zijn volgens haar niet te generaliseren omdat het een kleine onderzoeksgroep betreft en de groep niet gerandomiseerd is.

Kosteneffectief

Volgens de onderzoekster draagt het promoten van positieve zelfperceptie mogelijk bij aan  het verminderen van depressie, angst en een laag zelfbeeld onder jongeren met obesitas. ‘Het zou mogelijk een kosteneffectieve aanpak zijn om de fysieke en mentale gezondheid van kinderen te verbeteren.’

 

‘A family-based weight management program improved self-perception among obese children’

 

Reageer op dit artikel