nieuws

Verhoogde groenteconsumptie in restaurants door andere verhouding op bord

Voeding en gedrag

Verhoogde groenteconsumptie in restaurants door andere verhouding op bord

De groenteconsumptie van restaurantbezoekers is mogelijk te verhogen als de hoeveelheid groente op het bord naar verhouding groter is dan de hoeveelheid groente vlees of vis. In een onderzoek van Reallife, Wageningen Universiteit en de Stichting Variatie in de keuken werd geëxperimenteerd met verschillende verhoudingen groente, vlees of vis op het bord. Daarbij werden gunstige effecten gemeten voor de groenteconsumptie en het milieu.

Minder dan 5 procent van de Nederlanders haalt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente. Omdat mensen vaker uit eten gaan werd onderzocht of restaurants een bijdrage kunnen leveren aan een verhoogde groenteconsumptie door groente in andere verhoudingen op het bord te serveren.

Meer groente minder vlees

In drie restaurants kregen verschillende gasten drie maanden lang, twee verschillende hoeveelheden groente op hun bord geserveerd. Dit werd steeds getest bij twee groepen. Een groep kreeg 75 gram groente waarbij de hoeveelheid vis of vlees gelijk bleef. De andere groep kreeg 150 groente en 12,5 procent minder vlees. Na het afruimen van de tafels werden de voedselrestanten los van elkaar afgemeten om te kunnen bepalen hoeveel de gasten precies hadden gegeten.

31 procent meer

De groep die meer groente (150 gram) en minder vlees kreeg geserveerd, at meer groente dan de groep die 75 gram groente kreeg. Het ging om een toename van 31 procent. De onderzoekers vonden het opvallend dat er op deze manier vanaf het bord meer groente wordt gegeten, dan uit de   schaaltjes groente die doorgaans worden geserveerd als bijgerecht.

Hoeveelheid groente gewaardeerd

Beide groepen gaven na hun hoofdgerecht ook een beoordeling. Zij gaven aan dat de hoeveelheid die zij geserveerd kregen precies genoeg was.

Beter voor het milieu

Een ander voordeel van het verminderen van de hoeveelheid vlees zorgde ervoor dat er minder werd weggegooid (-33 procent). De verhoging van de hoeveelheid groente en vermindering van vlees, is beter voor het milieu omdat de productie van vlees meer water kost en de CO2-uitstoot hoger is dan bij de productie van groente.

Gemakkelijker haalbaar

Volgens de onderzoekers is het gemakkelijker om de 250 gram groente te behalen wanneer de groente hoeveelheid op het bord groter is.

Het Reallife-onderzoek is onderdeel van het publiek-private samenwerkings project ‘Groente en fruit is goed voor iedereen’.

Reageer op dit artikel