nieuws

Betrokkenheid ouders beïnvloedt het snackgedrag van kinderen

Voeding en gedrag

Betrokkenheid ouders beïnvloedt het snackgedrag van kinderen

Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan.

Dat bleek uit promotieonderzoek van Dorus Gevers, gedaan aan het Maastricht UMC+.

Gevers onderzocht wat het beste werkt als het gaat om het ouderlijk gedrag en het bevorderen van gezonde voedingsgewoonten.

Snackgedrag kinderen

De meeste kinderen in Nederland consumeren te veel energierijke tussendoortjes en dranken. Gemiddeld eten Nederlandse kinderen van 7 tot en met 12 jaar 3,3 snacks op een dag, goed voor 375 kcal.

De gemiddelde inname van suikerhoudende dranken is 594,2 ml per dag, goed voor 176 kcal. In totaal levert dat een energie-inname op van 551 kcal per dag.

Vragenlijsten

Op basis van vragenlijsten stelde Gevers vast dat er in grote lijnen vier clusters zijn qua ouderlijk gedrag: hoge verborgen controle en belonen, lage verborgen controle en belonen, hoge betrokkenheid en ondersteunend, lage betrokkenheid en toegeeflijk.

Betrokkenheid en ondersteuning

Kinderen van ouders die betrokkenheid tonen en ondersteuning bieden, blijken de laagste consumptie van tussendoortjes te hebben.

Meest kenmerkend voor deze ouders is dat zij geneigd zijn om te communiceren over voeding en een “ondersteunende thuisomgeving rondom voeding” weten te creëren, zoals zorgen dat er geen snacks in huis zijn, zodat kinderen niet in de verleiding komen.

Strikte regels

Daarnaast passen deze ouders vaak relatief strikte regels ten aanzien van tussendoortjes toe. Die werken overigens alleen als beide ouders die regels ook consistent toepassen.

Reageer op dit artikel