nieuws

Slaapgewoontes baby’s in verband gebracht met kans op obesitas

Voeding en gedrag

Slaapgewoontes baby’s in verband gebracht met kans op obesitas

Gezonde slaapgewoontes van een baby kunnen de kans op obesitas mogelijk verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van Penn State College of Medicine.

De onderzoekers bestudeerden het effect van een interventie om snelle gewichtstoename van baby’s en kinderobesitas te voorkomen. In de zogeheten INSIGHT-interventie (Intervention Nurses Start Infants Growing on Healthy Trajectories Study) werden ouders met pasgeborenen verdeeld over twee groepen. Een groep kreeg educatieve materialen over het voorkomen van obesitas, waaronder informatie over slaapgedrag, bedtijd routines, het verbeteren van de slaaptijd en het voorkomen van voeding en in slaap wiegen van de baby. De andere groep kreeg informatie over het voorkomen van plotselinge wiegendood.

Slaapgewoontes

De baby’s van de ouders die de slaaptechnieken toepasten hadden een consistente en vroegere bedtijd, beter slaapgedrag en sliepen langer dan de baby’s van de ouders die informatie kregen over de wiegendood. Ook sliepen de baby’s van de slaapgetrainde ouders vaker zelf door nadat zij ’s nachts wakker werden en hoefden ze niet ‘s nachts gevoed te worden.

Moeilijke slapers

De onderzoekers geven aan dat moeilijke slapers en een korte slaaptijd negatieve invloed hebben op het gewicht van het kind. Ook de algehele ontwikkeling van het kind en de mentale gezondheid van de ouders zou hieronder kunnen leiden. Hoofdonderzoeker prof. Ian M. Paul zegt: ‘Het is belangrijk voor de gezondheid om van kinds af aan goede slaapgewoontes aan te leren. Nieuwe ouders denken nog niet aan obesitas. Onze interventie is ontwikkeld om obesitas te voorkomen zonder met de ouders te praten over het gewicht van hun kind’.

Reageer op dit artikel