nieuws

Studenten kijken meestal niet naar voedselinformatie

Voeding en gedrag

Studenten kijken meestal niet naar voedselinformatie

De meeste studenten zijn niet geïnteresseerd in wat er precies in hun maaltijden zit. Dit blijkt uit onderzoek van de University of Illinois dat gepubliceerd is in de Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Hoofdonderzoeker dr. Branna Ellison en collega’s onderzochten of het plaatsen van voedingstabellen bij de voedingsmiddelen in de schoolkantine effect had op de studenten. Er werd 3 maal binnen 12 weken een vragenlijst ingevuld door de studenten.

Vragenlijst

De onderzoekers bestudeerden of de studenten de geplaatste informatie opmerkten, de informatie die zij interessant vonden en de redenen als de tabellen niet gebruikt werden. Ook werd studenten gevraagd naar hun eetgewoontes, hun (over)gewicht, hoe vaak ze sporten en of ze lessen over voeding hadden gevolgd. 

Desinteresse

Ongeveer 46 procent van de studenten gaf aan de voedingsinformatie door hen wel gezien was, maar slechts 20 procent had het echt gelezen. Meer dan 60 procent gaf aan geen interesse te hebben in de informatie.

Educatie

De groep die de informatie las bleek vaak overgewicht of stress te hebben, de lessen over voeding te hebben gevolgd, voedselinname bij te houden of vaak te sporten. Slechts 12 procent bleek lessen te hebben gevolgd over voeding. Onderzoekers vragen zich af of er meer educatie moet komen over voeding om bewustwording en interesse te stimuleren.

Reageer op dit artikel