nieuws

‘Slokje bier genoeg voor verlangen naar meer, sportdrank niet’

Voeding en gedrag

‘Slokje bier genoeg voor verlangen naar meer, sportdrank niet’

In een kleine studie waarin de hersenactiviteit van mannelijke bierdrinkers is gemeten met functionele MRI-scans, zagen onderzoekers dat na het nemen van een klein slokje bier de activiteit toeneemt in het hersengebied dat een rol speelt bij gedrag en beloning (ventraal striatum). Volgens de auteurs van de studie een teken dat er een verlangen is naar meer bier na het proeven ervan.

In de studie werden 28 mannen betrokken. Ze ondergingen een functionele MRI-scan van hun brein terwijl ze bier of het sportdrankje Gatorade proefden. De proefpersonen waren afkomstig uit een eerdere studie (met 49 mannen) waarin er werd gekeken naar de link tussen bier en de afgifte van dopamine.

Gatorade
Hoewel de auteurs suggereren dat er na een slokje bier meer verlangen naar de drank is en na Gatorade niet, is de kanttekening dat het om heel kleine studie gaat. Daarbij komt uit een recente studie naar voren dat resultaten uit onderzoek met functionele MRI-scans lang niet zo betrouwbaar zijn als de moderne apparatuur doet vermoeden. De kwaliteit van de hersenafbeeldingen en interpretatie ervan laat volgens dit onderzoek nogal eens te wensen over.

Het is dan ook te vroeg een verslavende werking van bier of het afwijzen van sportdrank door de hersenen op basis van deze studie te verklaren.

Reageer op dit artikel