nieuws

Structureel voedselonderwijs voor ieder kind

Voeding en gedrag

Afgelopen maandag is de campagne voor structureel voedselonderwijs van de Youth Food Movement (YFM) en Alliantie Voedselonderwijs van start gegaan. Ieder kind zou moet structureel voedselonderwijs moeten krijgen, stelt de organisatie.

Tegenwoordig staan kinderen ver bij echt en gezond voedsel vandaan, constateert YFM. Tegelijkertijd is het aanbod van ongezond en geraffineerd voedsel nog nooit zo groot geweest. Nederlandse kinderen drinken het grootste aantal suikerhoudende dranken van alle Europese kinderen, terwijl slechts één procent voldoende groente eet en 18 procent van de kinderen in grote steden overgewicht of obesitas heeft.

Verzuim

Kinderen die gezond eten hebben daarentegen minder kans op het krijgen van chronische ziekten. Daarnaast verzuimen ze minder en verbeteren de prestaties op school. Het is daarom, zo meldt de YFM, belangrijk om kinderen al op vroege leeftijd structureel onderwijs aan te bieden, zodat ze er gezondere voedingsgewoontes op nalaten.

Campagne voedselonderwijs

YFM is in samenwerking met Alliantie Voedselonderwijs een campagne gestart op www.voedselonderwijs.nl , die tot 16 oktober 2016 duurt. Voor deze tijd moeten er 40.000 handtekeningen zijn verzameld om het plan bespreekbaar te maken in de Kamer, daar zijn ze nog lang niet. Het voedselonderwijs is, zo zegt de YFM, erg belangrijk voor de toekomst van de komende generaties.

Gezond voedingspatroon

Onderzoek heeft aangetoond dat voedselonderwijs op de basisschool bijdraagt aan de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Hierdoor komen kinderen meer te weten over voedsel, zoals de herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding ervan. Dit stelt ze in staat gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken, en dat is noodzakelijk voor de toekomst, aldus YFM.

Kennis ontbreekt

Ook healthcare professionals, zoals huis- of kinderartsen, specialisten en diëtisten zien veel voeding gerelateerde problemen voorkomen in de praktijk. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid van de Vrije Universiteit Amsterdam, is een van de initiatiefnemers van de petitie. ‘Het probleem is’, zo zegt hij, ‘dat kennis over gezonde voeding ontbreekt, terwijl mensen wel zelf de verantwoordelijkheid hebben over wat ze eten. Daarom is het belangrijk om deze kennis aan te bieden.’

Hij vertelt: ‘Heel veel mensen in de gezondheidszorg zijn elke dag bezig met het bespreken van alle problemen die eigenlijk het gevolg zijn van ongezonde voeding. Voor een heel groot gedeelte is ongezonde voeding een kwestie dat mensen het niet weten of niet kunnen en dat betekent dat ze adviezen geven die niet kunnen worden opgevolgd. Daarom is het heel erg belangrijk, ook voor de gezondheidszorg en de professionals, dat kinderen goed voedselonderwijs hebben gekregen: dat ze voedselvaardigheden hebben ontwikkeld zodat ze zelf met de adviezen van de dokter of diëtist uit de weg kunnen.’

Vaardigheden zijn belangrijk

De manier waarop het onderwijs zal worden gegeven, zal meer zijn dan alleen luisteren voor de basisschool leerlingen. Door op structurele wijze kennis aan te bieden en dit te combineren met vaardigheden zoals zelf groente verbouwen, of samen koken, eten en proeven wordt de impact van het onderwijs vergroot.

Achterstand voorkomen door voedselonderwijs

Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan was ook aanwezig bij de kick-off van de campagne en hij vertelt ‘Het zijn uiteindelijk toch de kinderen waar het om gaat. Als kinderen zonder gezonde voeding aan hun leven beginnen, beginnen ze op achterstand en daar kunnen wij wat aan doen.’ Daarom zal ook hij zich komende tijd inzetten voor de campagne en het als punt in de agenda voor de Kamer proberen te krijgen.

Petitie

Directeur van YFM, Jorrit Kiewit, benadrukt nog een keer: ‘Wij vinden dat ieder kind recht heeft op structureel voedselonderwijs, want het kan niet zo zijn dat slechts één procent van de Nederlandse kinderen voldoende groenten en fruit eet. Daarom willen wij iedereen vragen om naar www.voedselonderwijs.nl te gaan en daar onze petitie te tekenen, zodat het zeker in de Kamer besproken wordt.’

Foto's

Reageer op dit artikel