nieuws

Buurt met goede faciliteiten geeft lager risico op overgewicht

Voeding en gedrag

Buurt met goede faciliteiten geeft lager risico op overgewicht

De buurt waar je woont bepaalt mede het risico op het krijgen van overgewicht en obesitas. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het VUmc in Amsterdam.

Het risico wordt bepaald door de faciliteiten in de buurt en activiteiten die er te doen zijn. Parkjes, zwembaden of winkels in de buurt zouden er volgens de onderzoekers voor zorgen dat mensen eerder geneigd zijn de fiets te pakken of te gaan lopen. Andersom lijken ongezonde eettentjes in de buurt met  fastfood ervoor te zorgen dat mensen vaker bij een dergelijk tentje eten.

Kenmerken

Deze resultaten komen naar voren in het onderzoek van promovendus Joreintje Mackenbach, die voor het eerst in Europa een structureel onderzoek uitvoerde over dit onderwerp. Met behulp van Europese data zijn de buurtkenmerken in kaart gebracht die een risico vormen voor het krijgen van overgewicht. Er is gekeken naar de kenmerken van de fysieke, sociale, economische en politieke omgeving.

Bereikbaarheid en hoge prijzen

Slechte bereikbaarheid van faciliteiten zoals supermarkten, parkjes en recreatiemogelijkheden blijken gerelateerd aan een ongezondere leefstijl. Ook hoge prijzen van gezond eten zijn een belangrijke risicofactor voor het hebben van een ongezond voedingspatroon. Sociale factoren, zoals het hebben van een sociaal netwerk en de sociale samenhang in een buurt, blijken gerelateerd aan overgewicht.

Aanpak

Volgens de onderzoekers bieden de uitkomsten van de promotiestudie veel aanknopingspunten om overgewicht aan te pakken. Gedacht kan worden aan een buurtaanpak waarin gezorgd wordt voor een goede bereikbaarheid van faciliteiten in de buurt en het betaalbaar maken van gezond eten.

Reageer op dit artikel