nieuws

Onderzoekers Wageningen: ‘Groenten hebben geen smaak’

Voeding en gedrag

Onderzoekers Wageningen: ‘Groenten hebben geen smaak’

Onderzoekers van Wageningen hebben de mogelijke reden voor de lage groenteconsumptie gevonden. ‘Groenten hebben geen smaak’, stellen zij.

Groenten worden te weinig geconsumeerd. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten, minimaal 200 tot 250 gram groenten per dag, haalt nog geen kwart van de Nederlanders. De Wageningse onderzoekers denken dat de verklaring hiervoor aan het ontbreken van smaak in groenten ligt.

Bitter in de mond maakt het hart gezond

De onderzoekers brachten verschillende mogelijke, eerder bestudeerde, oorzaken van de lage groenteconsumptie in kaart. Vaak wordt gedacht dat de bittere smaak die sommige groenten hebben, de boosdoener is. Maar dit zijn slechts enkele soorten en er zijn vele andere groenten die geen bittere smaak hebben. Dit kon volgens de onderzoekers niet de reden zijn voor de algemene lage consumptie van groenten.

Smakenpanel brengt smaak in kaart

De intensiteit van zoet, zuur, bitter, umami en zout en vetheid werd van verschillende vaak gegeten groenten onderzocht. Dit waren broccoli, prei, bloemkool, ui, wortel, rode paprika, sperziebonen, tomaat, ijsbergsla en komkommer. Voor het onderzoek werd een panel van 9 personen een half jaar lang getraind te leren smaken uit elkaar te halen. Het panel moest voor het onderzoek de vaak gegeten groenten testen op smaak. Elk van deze groenten werd op de verschillende methoden bereid: rauw, gekookt, gepureerd en rauw geperst.

Open deur, toch verbaasd

De conclusie van het onderzoek verraste de Wageningse hoogleraar Kees de Graaf: de onderzochte groenten smaakten eigenlijk nergens naar. ‘Het lijkt een open deur, maar ik ben als onderzoeker al dertig jaar met smaak bezig en hier had ik nooit aan gedacht.’ Het gebrek aan smaak zou volgens De Graaf wel eens in belangrijke mate kunnen verklaren waarom we er zo weinig van eten. Volgens De Graaf betekent weinig smaak aan een voedingsmiddel vanzelfsprekend dat het weinig voedingsstoffen bevat. En dat, terwijl mensen de voorkeur hebben aan voedsel met veel koolhydraten, vetten of eiwitten. Groenten bevatten maar weinig van deze nutriënten en dat zou mede de verklaring kunnen zijn voor de schamele populariteit.

Smaakvoller

Een oplossing zou volgens de Wageningse hoogleraar het gebruik van kruiden en kruidenmelanges kunnen zijn. ‘Of de groenten zelf smaakvoller maken.’ Daarbij zou gedacht kunnen worden aan smaaktomaten of zoete aardappelen. Dit vergt echter wel meer tijd en creativiteit van groentetelers.

Reageer op dit artikel