nieuws

Ruim helft Nederlanders eet gezonder

Voeding en gedrag

Ruim helft Nederlanders eet gezonder

Vijfenvijftig procent van de Nederlanders geeft aan afgelopen jaar gezonder te zijn gaan eten. Dat blijkt uit een onderzoek door bureau GfK in opdracht van de Rabobank.

Voornamelijk dertigers maken zich druk om wat zij eten, melden de GfK-onderzoekers. Ongeveer 86 procent van de ruim 500 deelnemers zegt gezonder te eten door minder ongezonde producten te kopen. Op die manier hoeft gezond eten volgens de respondenten van het onderzoek niet perse duurder te zijn.

Aandacht voor biologische voeding

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat biologische voeding toegenomen aandacht krijgt. Ook zou het in verband gebracht worden met gezonder eten. Dit is dan ook de reden van het aanschaffen van biologische voeding.

Kritische blik

Verder blijkt uit het onderzoek dat 95 procent van de Nederlanders de bijdrage van voeding aan hun gezondheid onderzoekt. Twee derde van de deelnemers geeft aan over voldoende kennis te beschikken om een product te beoordelen op gezondheid. Voor mensen is gezondheid de belangrijkste motivatie om voor biologische voeding te kiezen.

Keurmerken en claims nauwelijks gebruikt

Keurmerken en claims van leveranciers worden relatief weinig gebruikt om een keuze voor gezondere voeding te maken. ‘Dat consumenten sterk gefocust zijn op gezonde voeding hadden we wel verwacht. Dat deze groep mensen echter aangeeft relatief weinig vertrouwen te hebben in de informatie van producenten en winkeliers vind ik verrassend’, zegt Sebastiaan Schreijen, analist Food & Agri Nederland bij de Rabobank, naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. ‘Over het etiket – veruit de belangrijkste informatiebron voor de consument – zegt meer dan een kwart van de ondervraagden dat het duidelijker en transparanter moet. Dat is een duidelijke opdracht voor de industrie.’ Een meerderheid van de Nederlanders, vooral onder de 50-plussers, zien hier een taak voor de overheid om de consumptie van ongezonde voeding terug te dringen.

Reageer op dit artikel