nieuws

Pubers willen gezond leven, maar doen het niet

Voeding en gedrag

Pubers willen gezond leven, maar doen het niet

Uit een onderzoek van TeamAlert naar de houding van jongeren ten opzichte van gezondheid, blijkt dat ze een positief staan tegenover gezond eten en drinken. Het lijkt soms alleen dat de jongeren het niet doorhebben als ze zelf ongezond gedrag vertonen.

TeamAlert heeft onderzoek gedaan op drie vmbo-scholen in de gemeenten Oss, Lochem en Ermelo in opdracht van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Voor het onderzoek werd gekeken naar wat de focus, ideeën en meningen jongeren van 12 tot en met 14 jaar hebben over een gezonde leefstijl.

Gezond, maar toch ook niet

Het valt de onderzoekers op dat er verschil is tussen de houding van jongeren ten opzichte van ongezond gedrag en het eigen gedrag. Zo zeggen veel jongeren het niet normaal te vinden om iedere dag frisdrank te drinken, terwijl merendeel dit zelf wel doet, soms ongemerkt. Veel jongeren geven aan dat ze het lastig vinden verleidingen van ongezonde voeding te weerstaan. Redenen hiervoor zijn de situatie thuis, op school en in de supermarkt. Op deze plekken zou volgens de leerlingen verleiding zijn die leiden tot ongezonde keuzes. Ook wordt aangegeven dat ouders en vrienden vaak niet gezond gedrag vertonen als voorbeeld.

Ongezond gedrag

De meerderheid van de leerlingen geeft aan ’s avonds een gezonde maaltijd te eten, een deel geeft aan ook regelmatig fastfood als avondmaal te nuttigen. Een deel van deze groep geeft aan standaard één of twee keer per week een fastfoodmaal te eten. In het laatste geval gaat het vooral om kinderen uit het praktijkonderwijs. In de meeste gevallen wordt er thuis door de ouders gekookt, zij bepalen daarmee wat er ’s avonds wordt gegeten.

JOGG

JOGG is een organisatie die werkt aan een gezondere leefomgeving voor jongeren en probeert gezonde keuzes weer meer voor de hand liggend te maken. Dit onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van het OPEN project (Obesity Prevention European Network), waarvan JOGG een partner is. Doel van dit project is inzicht te krijgen over wat jongeren tussen de 12 en 14 jaar uit lagere sociaaleconomische bezighoudt met betrekking tot een gezonde leefstijl. 

Op 25 november wordt het project tijdens het vierde European Obesity Forum afgesloten.

 

Reageer op dit artikel