nieuws

Smaakbeleving bij ouderen kwestie van herinneringen

Voeding en gedrag

Smaakbeleving bij ouderen kwestie van herinneringen

Emoties en herinneringen lijken bij gezonde ouderen te bepalen of zij iets lekker vinden. Als gevolg van eerdere ervaringen zijn smaken in het geheugen vastgelegd. Eerder werd gedacht dat ouderen smaken minder intens beleven, wat de waardering van smaken zou beïnvloeden.

Dit komt naar voren uit het onderzoek van neuropsychologe Heleen Hoogeveen. In haar proefschrift bestudeerde ze de processen die een rol spelen bij het zien van voedingsproducten en bij het proeven ervan. Ze bekeek hierbij het verschil tussen jongeren (18-30 jaar) en ouderen (60-72 jaar). Ze voerde het onderzoek uit met behulp van fMRI en EEG om zo de activiteiten in de hersenen te meten.

Smaakintensiteit

Hoogeveen ging na of de hersenen van gezonde ouderen de smaken zoet, zuur, zout en bitter anders verwerken dan de hersenen van jongeren. Hieruit blijkt dat in de hersengebieden die de smaakinformatie van de smaakpapillen ontvangen, geen verschil is in de activiteit. Dit zou volgens Hoogeveen betekenen dat er geen verschil is in hoe intens een smaak wordt ervaren tussen jongeren en ouderen.

Waardering smaak

Er bleek er wel verschil te zijn in de waardering van smaak. Ouderen vonden zoete en zoute smaken lekkerder dan jongeren. In zure en bittere smaken was geen verschil tussen de twee groepen. Dit duidt volgens Hoogeveen op dat de waardering van smaak van meer factoren afhankelijk is dan smaaksensatie alleen.  Er werd daarom gekeken naar de activiteit in de hersengebieden die te maken hebben met geheugen en emotie. Hieruit bleek dat ouderen tijdens het proeven van verschillende smaken in deze hersengebieden meer activiteit in de hersenen laten zien dan jongeren.

Opgeslagen informatie

Volgens Hoogeveen is het effect van leeftijd op de waardering van smaken het gevolg van veranderingen in complexe interactie tussen smaaksensatie, emoties en informatie die in het geheugen liggen opgeslagen. Het is volgens haar dan ook niet nodig om in alle gevallen smaakversterkers in het eten te gebruiken voor ouderen.

Hoogeveen pleit voor meer aandacht voor de manier waarop emoties en geheugen bijdragen aan de waardering van eten en daarmee het eetgedrag. Dit vereist volgens haar individuele benadering van eetgedrag.

Reageer op dit artikel