nieuws

Mindfulness bevordert gezonde leefstijl

Voeding en gedrag

Mindfulness bevordert gezonde leefstijl

Consumenten die meer met voeding bezig zijn, kiezen sneller voor gezonde voedingsmiddelen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Mensen die bewust -mindful- door het leven gaan, nemen vaker gezondheidsadviezen ter harte.  Ze zijn daardoor gemotiveerder om te kiezen voor een gezonde leefstijl, stellen onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania.

Definitie mindful

In het bewuste onderzoek, ‘Dispositional mindfulness predicts adaptive affective responses to health messages and increased exercise motivation’, is de rol van mindfulness in gezondheidscommunicatie opgenomen. Volgens de hoofdauteur, Yoona Kang, een postdoctoraal aan de universiteit van Pennsylvania, wordt mindfulness gewoonlijk gedefinieerd als ‘het volledig bewust zijn van de huidige ervaring’.

 

Mindful dus gemotiveerd?

In het onderzoek is een groep mensen bijeengebracht die gemeen heeft wekelijks matig te bewegen. De respondenten kregen een variatie aan boodschappen gericht op gezondheid voorgeschoteld. De onderzoekers observeerden hun reacties op de boodschappen, exploreerden hun (gebrek aan) motivatie voor gedragsverandering en wonnen informatie in over het daadwerkelijke gedrag van de onderzoeksdeelnemers.

 

Mindful Attention Awareness Scale

Om te concretiseren hoe mindful iemand is in het dagelijks leven, lieten de onderzoekers de participanten de Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) invullen.

Deze vragenlijst is samengesteld uit vijftien scenario’s, waaronder: ‘Ik heb de neiging om snel naar mijn bestemming te lopen zonder om mij heen te kijken’. Hoe hoger het antwoord (op een schaal van een tot zes), hoe meer mindful de respondent werd beoordeeld.

 

Zelfbeeld sta-in-de-weg

‘Sommige mensen die geconfronteerd worden met een voor hen bedoelde gezondheidsboodschap voelen zich negatief over zichzelf, zegt Emily Falk, Ph.D., Associate Professor of Communication aan de universiteit van Pennsylvania.

‘En dat helpt hen niet de beoogde gedragsverandering te verwezenlijken.’

 

Minder schaamte

Mensen die meer mindful leven, daarentegen, reageerden minder negatief op gezondheidsboodschappen en schamen zich minder voor deze boodschap. Dit maakt dat ze een grotere kans maken op gedragsverandering die hun gezondheid ten goede komt.

 

Gedragsverandering

De wetenschappers geloven dat hun onderzoek een belangrijke nieuwe stap impliceert. ‘Individuen kunnen profiteren van het ontwikkelen van een mindful levenswijze bij de omgang met confronterende maar noodzakelijke gezondheidsinformatie’, zegt Kang.

‘Implementatie van mindfulness training in bestaande behandelrichtlijnen kunnen bijdragen aan gedragsverandering’

Reageer op dit artikel