nieuws

50-plusser let op zout, suiker en vezel

Voeding en gedrag

50-plusser let op zout, suiker en vezel

Voor bijna alle 50-plussers is gezond ouder worden (zeer) belangrijk. 89 procent vindt een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding hiervoor noodzakelijk. Als zij 300 euro mochten besteden aan iets wat hen helpt gezond ouder te worden, dan zou 49 procent van hen dit in de eerste plaats besteden aan betere en evenwichtige voeding.

Een en ander komt naar voren in de Mature Market Monitor van Motivaction uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau AgeWise.

Geen light of vitaminesupplementen

Uitgebalanceerde en gevarieerde voeding betekent voor 50-plussers niet het nuttigen van lightproducten (63 procent) of het innemen van voedingssupplementen (54 procent). Zij zien deze producten als (zeer) onbelangrijk voor gezond ouder worden en blijven. Een uitgebalanceerd dieet houdt volgens ouderen vooral in dat je niet te veel eet (75 procent), drie maaltijden per dag nuttigt (60 procent) en dat je minder suikerhoudend, vet, en zout voedsel neemt (72procent).

Helpende producten

Bij hun aankopen kijken de 50-plussers naar eigenschappen als laag zoutgehalte (51procent), minder suiker (46 procent), cholesterolverlagend (42 procent) en vezelrijk (40 procent). Minder dan 10 procent hecht belang aan biologische voedingsmiddelen of probiotica.

Uiterlijk amper relevant voor gezond ouder worden

50-plussers hechten weinig belang aan hun uiterlijk als het gaat om gezond ouder worden. Slechts 6 procent vindt dat gezond ouder worden ook betekent dat je er jonger uitziet dan je daadwerkelijk bent. Minder dan 10 procent zou een vrije besteding van 300 euro dan ook uitgeven aan cosmetica, een schoonheidssalon of plastische chirurgie.

Vroeg beginnen

98 procent vindt gezond ouder worden (zeer) belangrijk. Met de voorbereiding hierop kun je volgens 50-plussers niet vroeg genoeg beginnen. 60 procent geeft aan dat je voor je  veertigste levensjaar moet starten met gezond ouder worden. 44 procent geeft zelfs aan dat je voor je dertigste moet starten.

Over het onderzoek

De genoemde resultaten zijn afkomstig uit een online onderzoek dat tussen 23 en 27 juni 2016 is uitgevoerd door Motivaction. Hiervoor zijn 3.700 Nederlanders in de leeftijd van 50 tot 80 jaar uitgenodigd, uiteindelijk deden 1.253 personen mee. Het onderzoek is representatief voor de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding, regio en waardenoriëntatie volgens het Mentality-model van Motivaction. Dit is het derde onderzoek uit een uitgebreid programma dat Motivaction en AgeWise hebben opgezet in het kader van een strategische samenwerking gericht op het verkrijgen van meer kennis over wat ouderen bezighoudt.

Reageer op dit artikel