nieuws

Enkele dieetaanpassingen al gunstig voor milieu

Voeding en gedrag

Enkele dieetaanpassingen al gunstig voor milieu

Kleine aanpassingen in het dieet kunnen al bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat is verschenen in het vaktijdschrift Climate Change. Gezond leven voorkomt niet alleen ziektelast maar draagt ook bij aan het terugdringen van broeikasgassen die anders van de gezondheidszorg afkomstig zouden zijn.

Volgens de onderzoekers hoeft slechts de helft van het dieet te worden aangepast om een gezonde impact op het milieu te hebben.

‘De uitkomsten versterken de uitkomsten die andere recente studies op het gebied van voeding en klimaatverandering laten zien. Dieetaanpassing dient onderdeel te vormen van het beleid en de aanpak van de klimaatverandering’, concluderen de onderzoekers aan de universiteit van Californië in Santa Barbara.

 

Modeldieet

Het onderzoeksteam bracht eerst de effecten in kaart die voeding op ziekten hebben, aan de hand van meta-analyses. Vervolgens is de milieu-impact (in kilo’s uitstoot CO2) van zowel het voedselproductiesysteem als die van de gezondheidszorg geanalyseerd. De onderzoekers namen hierbij ook de veranderingen in risico op diabetes, darmkanker en hart- en vaatziekten mee. Uit deze eerste fase van het onderzoek ontstond een modeldieet.

 

Daling zorgkosten en CO2 uitstoot

De onderzoekers vonden dat het volgen van het modeldieet het relatieve risico op hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2 terugbracht met twintig tot veertig procent. De uitstoot van CO2 nam terug met 222 kilogram naar 826 kilogram per persoon per jaar.

 

Hoe ziet dat dieet eruit?

In het klimaatvriendelijke dieet hebben de onderzoekers de voedingsmiddelen met een hoge impact op het milieu vervangen door milieuvriendelijkere. Zo is rood en bewerkt vlees vervangen door peulvruchten. Ook zijn geraffineerde graanproducten vervangen door een volkoren variant. De hoeveelheid fruit en groente is, ten opzichte van de gemiddelde dagelijkse inname, verdubbeld. De veranderingen in het dieet hadden betrekking op de helft van de energetische waarde van een dagvoeding (2000 kcal voor vrouwen, 2500 kcal voor mannen).

Reageer op dit artikel