nieuws

Gezonder kiezen met de EtiketWijzer-app

Voeding en gedrag

Gezonder kiezen met de EtiketWijzer-app

De nieuwe EtiketWijzer-app van het Voedingscentrum kan helpen om gezondere keuzes te maken, door bijvoorbeeld meerdere producten te vergelijken voor een aankoop. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de opdracht gegeven om deze app te ontwikkelen.

Uitgaande van eigen voorkeuren kan de EtiketWijzer-app helpen om een gezondere keuze te maken. Barcodes van producten kunnen gescand worden en op basis daarvan kunnen producten vergeleken worden. De app laat dan bijvoorbeeld de voedingswaarde, ingrediënten en allergenen van het gescande product zien en geeft aan of het product binnen de Schijf van Vijf past.

De ontwikkeling van de app gebeurt stapsgewijs. Bij elke versie doet het Voedingscentrum consumentenonderzoek om de begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid te testen. De eerste versie van de app wordt begin februari 2017 door consumenten getest in drie supermarkten. Er staan dan zo’n 25.000 producten in de app. Dit is nog niet volledig dekkend voor het hele voedingsmiddelenassortiment in de Nederlandse supermarkt. Daarom zal deze versie nog niet voor het publiek beschikbaar zijn.

Op basis van dit consumentenonderzoek breidt het Voedingscentrum de app verder uit: er komen meer producten in én er komen meer mogelijkheden. Een functie die er bijvoorbeeld bijkomt, is het aangeven van gezondere alternatieven voor gescande producten. De lancering van de app vindt plaats zodra er voldoende producten in de app staan. De verwachting is dat dit medio 2017 het geval is. Voor een goede werking van de app is het belangrijk dat fabrikanten en retailers hun gegevens beschikbaar stellen. Het Voedingscentrum werkt dan ook nauw met hen samen om via koppelingen met hun eigen databases de productinformatie binnen te halen. Er vindt een dagelijkse update van de gegevens plaats om de actualiteit van de gegevens te garanderen. Een voorwaarde voor het slagen van de app is dat alle fabrikanten en retailers meedoen.

Vervangt de app het vinkje?

Op veel producten staat een Vinkje op de voorkant van de verpakking. Minister Schippers van VWS heeft aangekondigd dat dit logo zal verdwijnen. De nieuwe app van het Voedingscentrum is iets anders dan het Vinkje: de app zal veel meer en persoonlijker informatie geven dan een logo op de voorkant van een verpakking. Een gezondheidbevorderend logo kan naast de app nog steeds helpen om de gezonde keuze gemakkelijker te maken, op voorwaarde dat consumenten het logo begrijpen én dat alle fabrikanten en retailers meedoen.

De app is een prachtig hulpmiddel dat nieuwe mogelijkheden biedt om consumenten beter voor te lichten. De EtiketWijzer is niet het enige middel dat wordt ingezet om mensen gezonder te laten kiezen, maar slechts een van een reeks aan maatregelen. Zo helpt het Voedingscentrum gezonde eetgewoontes aan te leren en de omgeving gezonder te maken. Ook is het nodig dat fabrikanten en retailers de samenstelling van producten verbeteren. Al deze initiatieven samen helpen de gezonde keuze de gemakkelijke keuze te maken.

Reageer op dit artikel