nieuws

Is solo eten het nieuwe samen eten?

Voeding en gedrag

Is solo eten het nieuwe samen eten?

Alleen eten wordt sociaal gezien steeds beter geaccepteerd. Maar onderzoek van het Georgia Institute of Technology wijst uit dat wie alleen eet, minder gevarieerd en minder gezond eet. De Amerikaanse onderzoekers storten zich op technologische oplossingen mensen samen te brengen gedurende de maaltijd.

Een van de drijvers van alleen eten is de verschuiving naar meer eenpersoonshoudens. Nederland telde in 2016 ongeveer drie miljoen eenpersoonshuishoudens, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het onderzoeksbureau zal het aantal alleenstaanden de komende jaren toenemen tot 3,4 miljoen in 2030.

 

Minder sociaal taboe

Tegenwoordig wordt alleen eten sociaal gezien beter geaccepteerd. Er is sprake van een flexibere, on-the-go eetstijl. We eten in onze auto’s, op straat en vaak achter het bureau. Dit blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Panelwizard die in opdracht van Resto VanHarte de eetgewoonten onderzocht.

 

Samen eten dankzij technologie

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in de stad Atlanta in Georgia storten zich op manieren waarbij technologie mensen samen kan brengen gedurende de maaltijd. Een monitor op tafel en zelfs robotachtige systemen worden onderzocht.

 

Ouderen

Wendy Rogers, directrice van het Human Factors and Aging laboratorium, onderdeel van het Georgia Institute of Technology, houdt zich specifiek bezig met technische oplossingen voor de doelgroep ouderen.

 

65-plussers die alleen leven of onder begeleiding wonen, kunnen in hun eentje minder eten dan in grote sociale groepen. De groep is gevoelig voor de ontwikkeling van ondervoeding. Technologie kan volgens Rogers een mogelijkheid bieden om het gevoel van sociale verbintenis met familieleden of overige naasten teweeg te brengen en kan plezier in eten teruggeven.

 

Wensen in kaart brengen

Het laboratorium ontwerpt systemen, producten, omgevingen en instructiemateriaal voor ouderen waarbij momenteel als eerste de wensen, mogelijkheden, voorkeuren, beperkingen van deze doelgroep in kaart worden gebracht.

Reageer op dit artikel