nieuws

Klei eten zorgt voor gevaarlijke loodconcentraties

Voeding en gedrag

Klei eten zorgt voor gevaarlijke loodconcentraties

Dieetgoeroe Rens Kroes raadde vorig jaar nog aan twee keer per dag een glas klei te drinken. Geofagie, de gewoonte om klei te eten of drinken, kan echter bijzonder ongezond zijn voor de foetus. Dit vonden onderzoekers van de Medical University in Wenen. Wanneer zwangere vrouwen bepaalde kleisoorten consumeren, houden zij hoge hoeveelheden van het sporenelement lood vast, met gevaar voor de foetus.

Dieetgoeroe Rens Kroes raadde vorig jaar haar 338.000 Instagramvolgers aan om drie weken lang, twee keer per dag een glas klei te drinken. Naar aanleiding van de commotie die ze veroorzaakte, drukte Kroes haar volgers in een nieuw bericht op het hart eerst een dokter te raadplegen alvorens aan de klei te gaan. De Weense onderzoekers verklaren met hun onderzoek waarom de consumptie ervan gevaarlijk is voor het ontwikkelende kind.

 

Verslavende gewoonte

De Weense onderzoekers Ruth Kutalek en Claudia Gundacker toonden in eerder onderzoek al aan dat bijna tachtig procent van de Afrikaanse vrouwen klei vaak eten als een vorm van craving (verslavende gewoonte) of ter voorkoming van brandend maagzuur. De onderzoekers onderzochten concentraties giftige stoffen bij deze groep ‘klei-eters’ en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Environmental Health.

 

Vergelijking loodconcentraties

In het onderzoek werden bloedmonsters afgenomen bij moeders met baby’s die klei uit twee verschillende regio’s consumeren uit de Democratische Republiek Congo. De bloedmonsters van de moeders en de navelstreng na geboorte toonden een significant hogere concentratie (gemiddeld 60 µg/l bloed) van het niet-essentiële sporenelement lood. De concentraties zijn vergeleken met een gemiddelde concentratie (15 µg/l bloed) van pasgeborenen uit Oostenrijk.

 

Alarmerende concentratie

Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan volgens het Voedingscentrum schade toebrengen aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Volgens de Oostenrijkse onderzoekers is de limiet 155 µg in een liter bloed. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA beschouwt concentraties boven de 50 µg/l al als alarmerend. Op basis hiervan concluderen de onderzoekers dat de gevonden concentraties in hun studie schadelijk zijn voor de foetus en dat de consumptie bij deze groep dient te worden gereduceerd.

 

Specifieker voedingsadvies

Het doel van de onderzoekers is om een grootschaliger studie op te zetten om preciezer te kunnen bepalen of soorten klei in bepaalde hoeveelheden bijdragen aan loodcontaminatie. Dit moet het in de toekomst mogelijk maken om specifiekere adviezen aan zwangere vrouwen te geven.

 

Vervangers voor klei

De onderzoekers noemen oplossingen voor de Afrikaanse vrouwen zoals het aanbieden van vervangers onder medische supervisie en het adviseren van ‘gezondere’ kleisoorten via voedselsupplementen met een hoger ijzergehalte. Een hogere ijzerinname remt de opname van lood.

Reageer op dit artikel