nieuws

Oh My Bug inspireert met kookvideo’s voor duurzame insectengerechten

Voeding en gedrag

Oh My Bug inspireert met kookvideo’s voor duurzame insectengerechten

Oh my bug is het initiatief van de Franse Julien Zimmer en Nederlandse Anouk Zoet. Zij willen mensen graag inspireren wat meer insecteneiwit in de keuken te brengen. Het is hun doel een duurzame vervanging van vleesconsumptie aan te dragen.

Voor hun project Oh my bug laten de Amsterdammers met zelfgemaakte kookvideo’s zien hoe je op eenvoudige wijze sprinkhanen, meelwormen, mieren en andere insecten kunt bereiden. Iedere tien dagen lanceren zij een nieuwe video. Ook houden zij hun volgers op Facebook, Instagram en YouTube op de hoogte van hun kookinspiratie.

Duurzamer leven

Zoet en Zimmer zijn hun project gestart om te laten zien hoe eenvoudig het is om een duurzamer leven te leiden. Ze geven aan niet radicaal tegen vleesconsumptie te zijn, maar ze vinden dat de huidige vleesconsumptie de norm ver te boven gaat.

‘Naast het feit dat dieren op ondraaglijke wijze worden behandeld, is tevens de schadelijke invloed van veeteelt op het milieu ruimschoots bekend’, licht Zoet toe. Een en ander is ook terug te vinden in het rapport ‘Edible insects: Future prospects for food and feed security’ van de Food and Agriculture Organization.

Eiwit, ijzer, calcium en zink

Het Voedingscentrum geeft aan dat je insecten kunt eten als vlees. Het bevat voldoende ijzer (8 tot 77 mg/100g). Ze bevatten over het algemeen ook redelijke hoeveelheden vitamine B1, B2 en B12  en bepaalde insecten zijn rijk aan eiwit, calcium en zink.

Eenvoudige recepten

Het stel maakt alle recepten vanuit huis. Ieder gerecht is eenvoudig te maken en kost weinig bereidingstijd, aldus Zoet. Het eten van insecten, entomofagie, draagt volgens Zoet bij aan een duurzamer eetpatroon omdat insecten proportioneel veel minder middelen vereisen dan veeteelt.

Verrassende mogelijkheden

In de westerse samenleving krijgt entomofagie regelmatig aandacht in de media, maar meestal wordt het nog steeds als een eigenaardige zaak gezien. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in voedsel en koken, openen insecten talloze verassende mogelijkheden, weten de twee thuiskoks. Wat te denken van zwarte mieren, die een subtiele zuurheid toevoegen aan Thaise pittige noodles? Geïnteresseerd? Zie het recept op de website van Oh my bug.

Foto's

Reageer op dit artikel