nieuws

Driekwart Nederlanders gelooft dat suikers verslavend zijn

Voeding en gedrag

Driekwart Nederlanders gelooft dat suikers verslavend zijn

Ruim driekwart van de door onderzoeksbureau GfK ondervraagde consumenten gelooft dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Toch zijn ze niet kritisch over suiker als ze voor het supermarktschap staan.
Dit blijkt uit GfK-onderzoek naar houding en gedrag van de shopper ten aanzien van suiker.

Nederland behoort tot de top tien van landen als het gaat om mate van suikerconsumptie. Waar de norm 50 gram per dag is (1 suikerklontje weegt 4,4 gram), krijgt de gemiddelde Nederlander gemiddeld 102,4 gram suiker binnen.

Er is steeds meer aandacht voor suiker op de winkelvloer. Toch geeft slechts de helft van de consumenten aan regelmatig of altijd op suiker te letten bij het kopen van voedingsmiddelen en dranken.

Uit het onderzoek blijkt dat als de shopper wél kiest voor een zoet product met suiker, dan blijkt de hoeveelheid suiker geen punt om lang bij stil te staan.

Verschillen productcategorieën

Calorie-inname en overgewicht zijn de grootste zorgen als het gaat om suikerconsumptie. Hoe mensen naar suiker kijken verschilt per productcategorie, aldus onderzoeksbureau GfK.

Frisdrank

Bij frisdrank zijn supermarktklanten relatief bewust bezig met suiker en zoetstoffen. Bij tussendoortjes zoals chocolade candybars, koekjes en ijs let twee derde van de kopers nooit op suiker en accepteert gewoon dat het er in zit, aldus de onderzoekers.

Kunstmatige zoetstof

Om kunstmatige zoetstoffen, als alternatief voor suiker, staat de shopper niet te springen. De helft van hen denkt zelfs dat kunstmatige zoetstoffen slecht voor je zijn.

Informatie suiker

Bijna een derde van de Nederlandse shoppers wil in de toekomst meer op suiker letten. 60 procent van de consumenten weet echter niet meer wat te geloven over suiker en vindt de informatie over suiker in producten vaak onduidelijk.

Profiel ondervraagden

GfK ondervroeg eind 2016 zesduizend Nederlandse shoppers, die verantwoordelijk zijn voor de boodschappen van het huishouden, over hun houding en gedrag ten aanzien van suiker.

Reageer op dit artikel