nieuws

WUR: voedselverspilling komt meer door vers dan diepvries

Voeding en gedrag

WUR: voedselverspilling komt meer door vers dan diepvries

Consumenten gooien naar verhouding minder diepgevroren groente, aardappelproducten en rood fruit weg dan de verse variant of het alternatief in blik of pot. Dat blijkt uit consumptieonderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

De WUR onderzocht binnen de publiek-private samenwerking CARVE (Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency, 2015-2018) de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers of conserven) op de hoeveelheid voedsel die mensen verspillen. De WUR concludeert dat consumenten verspilling kunnen voorkomen door meer diepvriesproducten te kopen dan verse.

De uitkomsten van het onderzoek zijn half mei gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Waste Management.

Kwart verspild vóór verkoop

Ongeveer een kwart van al het voedsel bestemd voor menselijke consumptie gaat ergens in de distributieketen verloren. Huishoudens zijn in Nederland en andere Europese landen verantwoordelijk voor naar schatting de helft van dit verlies.

Een groot deel van deze verspilling is te vermijden, door bewuster in te kopen, te koken en te bewaren, aldus projectleider Anke Janssen, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research.

Diepvriesversie minst verspild

Per consumptiemoment werd het minst weggegooid van de diepvriesversie van zes onderzochte groentes, van aardappelproducten en rood fruit. Van zowel doperwtjes met wortelen als bij ongepaneerde vis waren de hoeveelheden diepvries, vers en conserven die in de afvalemmer belandden ongeveer gelijk.

Ondersteuning met een app

Janssen geeft aan dat het vergeten van producten vaak werd opgegeven als reden voor het weggooien, ondanks dat de meeste deelnemers aangaven hun voorraad te controleren voordat ze boodschappen doen. Hieruit wordt volgens de onderzoekster duidelijk dat consumenten ondersteuning kunnen gebruiken bij het controleren van de voedselvoorraad in huis. ‘Denk bijvoorbeeld aan een app die aangeeft dat een product in de diepvries nog maar een paar weken houdbaar is’, aldus Janssen.

500 huishoudens

Om te onderzoeken welke aankoopvorm relatief het meest in de afvalemmer belandde, hielden de onderzoekers een online enquête onder consumenten. De deelnemers zijn afkomstig uit een voor Nederland representatieve groep van ruim vijfhonderd huishoudens.

Huishoudroutines onderzocht

De deelnemers beantwoordden eerst een aantal algemene vragen over hun huishoudroutines van voedsel, onder andere het beheer van hun voedselvoorraad. Het tweede deel van de vragenlijst ging over hoeveel voedsel er gewoonlijk in de afvalemmer belandde. Voor twaalf productgroepen, waaronder zeven soorten groenten, aardappelproducten, rood fruit, vis en kant-en-klaar maaltijden, werd gekeken naar de invloed van de aankoopvorm (diepvries, vers of conserven).

Deelnemers gaven aan hoe vaak zij het product jaarlijks consumeerden, hoe vaak ze het weggooiden en om welke hoeveelheden het hierbij gewoonlijk ging.

’Kies vaker diepvries’

‘Nederlandse consumenten hebben een voorkeur voor verse producten’, volgens Janssen. Met het oog op voedselverspilling zouden ze wat vaker kunnen kiezen voor diepvries, vindt ze.

‘Bevroren producten zijn veelal langer houdbaar en gemakkelijk in de benodigde porties te verdelen’, aldus Janssen. De onderzoekster benadrukt dat het nog te vroeg is om de inzichten uit dit onderzoek te vertalen naar concrete adviezen op landelijk niveau. Ze wil eerst nog beter begrijpen hoe gedrag rond inkopen, bewaren en weggooien precies tot stand komt.

Reageer op dit artikel